Det blåser friskt från Vättern när vi möter Carl hemma hos föräldrarna på Rödbergsudde. De tre husen på tomten, som tidigare tillhörde hans farmor, fungerar idag som åretruntboende men sommarstugekänslan lever kvar noterar jag medan Carl går och hämtar kaffe. I ett inglasat uterum hänger flytvästar på krokar, där finns kuddar med marina motiv samt flera lyktor med ljus.
Att balansera två fyllda koppar med kaffe och mjölk går sådär, upptäcker jag när Carl plötsligt vänder och springer in i huvudbyggnaden efter en bricka. När jag påpekar att han kanske inte ska lansera sina serveringskunskaper på sin uppmärksammade sajt, brister han ut i ett gapskratt.
Under drygt ett år har han byggt upp Dooify som han nu utvecklar vidare med kollegorna Mika Wikman och Louise Serenhov och som nyligen vann första pris i en tävling med 200 deltagande företag. Var och en hade då 7,5 minuter på sig att "pitcha" sin idé.
– Jag har ruvat på den här idén länge, säger Carl och förklarar att Dooify idag kan erbjuda 250 olika tjänster där man istället för att betala pengar räknar tid. Genom att själv erbjuda en tjänst eller rekrytera nya medlemmar får man tid som man kan använda till att anlita någon som har en kunskap man själv saknar. Dooify erbjuder en mängd olika utbildningsmöjligheter.
– Jag vet ingen annanstans där man kan få lära sig att kasta spjut av en elitidrottare.
Men vägen till entreprenörskapet har inte varit spikrak. Carl berättar om en skoltid där han inte riktigt kände att han passade in.
– Skolsystemet lärde mig att jag inte är så smart, säger han med allvarlig blick.
Fast egentligen var det nog tvärtom. Det visade sig att Carl är estet ut i fingerspetsarna och efter utbildning på Berghs reklamskola i Stockholm började han att jobba som designer på en reklambyrå.
– Men jag hade inte med mig hjärtat och det var ett tufft klimat med hög konkurrens, säger Carl som efter en tid sade upp sig.
Redan under sitt examensarbete växte en företagsidé fram, produkten "Snorisar," en prototyp som några år senare framställdes i Asien och kom att säljas på 200 apotek i Sverige. Snorisen, en liten gubbe i ett kit tillsammans med en sagobok och en doseringssked, skulle hjälpa små barn att lättare kunna ta sin medicin och avdramatisera den tillfälliga sjukdomen. Idén uppmärksammades av en projektledare inom reklambranschen som uttryckte att "det var det bästa examensarbete jag sett".
– Jag trodde inte på mig själv men det här väckte något, berättar Carl.
Senare kom affärsidén att vinna ett pris på 100 000 kronor, och Carl fortsatte att jobba vidare med sina idéer och prototyper på Karolinska institutets science park.
– Jag fick ett kontor, coachning och skapade nätverk.
Att få bekräftelse av ett stort investmentbolag som EQT Ventures och transportföretaget Uber, som arrangerade entreprenörstävlingen i Sverige, tycker han känns prestigefyllt. Till hösten hoppas han på att kunna etablera Dooify hos olika företag. Att föreläsa och utbilda affärsidkare i hur de kan integrera med varandra och dra nytta av personalens varierande kunskaper internt är ett av målen. Carl ser heller inga hinder för verksamheten att växa globalt. Redan nu har nätverket medlemmar i både England och Kanada och antalet följare växer stadigt och är idag uppe i 800 stycken.
Att Carl Svahnströms examensidé för några år sedan skulle lägga grunden för ett entreprenörskap och ge honom känslan att han satsar rätt trodde han inte för några år sedan.
– Snorisen har lärt mig allt jag kan.