I Alliansens budget sänktes ersättningen till nämnderna med 20 miljoner kronor. Det togs också beslut om 38 miljoner kronor i övergripande effektiviseringar. I februari beslutade kommunstyrelsen att lägga ut 20 miljoner kronor av dessa effektiviseringar på nämnderna. Och nu är det dags igen. Av de 38 miljonerna återstår i dag 17,7 miljoner kronor och dessa ska också hämtas hem – främst hos nämnderna.
– Nämnderna har vetat om att det här kommer. Det skulle beslutats om redan i december, men man ville inte ha allt på en gång. Nu vill vi inte skjuta på det längre för då blir det svårt att få effekt, säger vice ordförande i kommunstyrelsen, Kenneth Söderman (L).
Beslutet, som ska upp ikommunfullmäktige den 10 juni, innebär att fem miljoner ska sparas på lokaleffektiviseringar bland annat på moduler, en miljon ska sparas på avtal och bidrag till exempelvis föreningar och fem miljoner ska sparas på kost, städ och fastighet. Det innebär bland annat påverkan på skol- och äldrematen. Slutligen ska 6,7 miljoner sparas på inköp och personal inom nämnderna där socialnämnden ska hämta hem 2,7 miljoner kronor och bildningsnämnden 3,3 miljoner.
– Vi tycker inte att det är rätt att lägga ut nya sparkrav som kommer att påverka personalen utan att det finns någon konsekvensbeskrivning. Personalen går redan på knäna. Därför ville vi ha en återremiss och att man tittar på det här mer, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Det gick dock inte Alliansens med på som menar att insatserna måste komma igång omgående. Däremot beslutade man att ansvariga chefer ska komma till kommunstyrelsen och framöver redovisa hur jobbet går.
– Vi har respekt för våra verksamheter. Det här handlar om mjuka värden och det är viktigt att veta hur det fungerar, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).
SD menar vidare att förslaget från den övriga oppositionen fördröjer och därmed riskerar att innebära ännu större sparkrav. Deras ledamot Johnny Karlberg anser att S, V och MP borde agerat under sin tid vid makten.
– Det är inte ansvarsfullt att agera som de gjort och gör, säger han.
– Vi är inte emot besparingarna i sig, men det finns olika sätt att spara och man behöver ha koll på vilka konsekvenser som besluten får, svarar Elias Georges.