Tuff start på året för Lalandias ekonomi

Frågan om Lalandias etablering i Motala ligger hos Högsta domstolen och i Danmark har anläggningarna tidigare varit stängda i månader. Så här ser vd Jan Harrit på motgångarna.

2020 blir inget toppenår för Lalandias ekonomi konstaterar Jan Harrit, men han menar ändå att man står starka.

2020 blir inget toppenår för Lalandias ekonomi konstaterar Jan Harrit, men han menar ändå att man står starka.

Foto: J C Hilner/Mostphotos/MVT arkiv

Motala2020-09-07 08:00

I Danmark stängdes samhället ner mer än i Sverige till följd av corona. Det innebar bland annat att Lalandias två anläggningar stängdes helt den 12 mars och personalen fick gå hem med lön. Staten har där, liksom i Sverige, ersatt delar av lönekostnaderna.

I dag är anläggningarna öppna, men pandemin har påverkat företaget ekonomi. Delårsrapporten visar att man före skatt hade ett resultat på -9 miljoner, vilket kan jämföras med 20,5 miljoner plus förra året.

– Detta är en delårsrapport, alltså bara för de första sex månaderna på året. Resultaten för den perioden är negativt påverkat eftersom vi var helt stängda i tre månader på grund av myndigheternas coronaregler, svarar Jan Harrit i ett e-postmeddelande.

Moderkoncernen Parken Sport & Entertainment har haft det mycket tufft ekonomiskt i år och nyligen stoppades tillfälligt handeln med deras aktie till följd av en rättslig tvist. 

Jan Harrit menar dock att Lalandia har en stark ekonomi.

– Det hade vi innan coronakrisen och det har vi forsatt också efter den. Vi har saknar många utländska gäster i år, men i gengäld har vi haft fler danska besökare, svarar han.

Hur ser er prognos ut inför hösten med tanke på företagets ekonomi?

– Ekonomiskt sett får vi inte ett bra år 2020. Det beror på nedstängningen under våren och reserestriktioner. Men vår ekonomi är som sagt fortsatt stark, svarar han.

Han nämner också företagets nya satsning i Danmark, en helt ny anläggning i Søndervig, vid den jylländska västkusten. Där har man sålt samtliga semesterbostäder och bygget är igång.

– Hela det nya Lalandia med aquadomen och upplevelsecentret kommer öppna våren 2022, uppger Jan Harrit.

Arbetet med den planerade etableringen i Motala pågår, men Jan Harrit konstaterar att det "går ikke så hurtigt". Han förklarar att man håller en ständig dialog med samarbetspartners som kommunen och att man förbereder projektet så mycket som det går.

Vad säger du om att ärendet nu ska upp i Högsta domstolen i Sverige?

– Det har vi ingen kommentar om, det är demokratins spelregler, svarar Jan Harrit.

Hur ser du på att en prövning i Högsta domstolen kan fördröja planerna på projektet ytterligare?

– Vi får invänta domstolen och fortsätta att ha stort tålamod. Vi har provat det tidigare och vi väntar gärna när det är ett projekt och en plats som är helt riktigt för oss, säger han.

Karta: Lalandia i Billund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!