"Turkiska tårtan" i Parken blir Lalandias problem

Turkiska tårtan i Folkets Park är i dåligt skick. Att flytta den är inte ekonomiskt försvarbart. Nu har kommunen beslutat att den blir Lalandias framtida problem.

I Folkets Park finns flera byggnader. Turkiska tårtan, som skymtar fram, är en av dem.

I Folkets Park finns flera byggnader. Turkiska tårtan, som skymtar fram, är en av dem.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2020-06-07 20:00

Turkiska tårtan, en paviljong av konstsnickaren Tomas Tempte, är i dag i dåligt skick där den står i Folkets Park. En genomgång av all konst i parken inför att kommunen ansökte om rivningslov visar att den är rötskadad på grund av läckage.

– Vi har nu konstaterat att den är i så dåligt skick att det inte är möjligt att flytta eller plocka isär och bygga upp den igen, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsberedning.

Kommunen tänker dock inte agera omgående och riva. Istället har man beslutat att låta den stå kvar när man, om planen slår in, säljer området till Lalandia.

– Den får bli Lalandias bekymmer eller Lalandias kostnad, säger Hanna Hammarlund.

Finns det några hinder för att riva Turkiska tårtan?

– Nej, det finns inga rivningsförbud för några av byggnaderna. I den bästa av världar skulle man kanske önska att man kunde bygga upp en ny, likadan paviljong någon annanstans. Men det är i slutänden alltid en ekonomisk fråga, säger Hanna Hammarlund.

Om så ska ske framöver finns det inga beslut kring i kommunen.

Om det skulle bli så att kommunen får rivningslov för Folkets Park, en fråga som just nu ligger för avgörande i domstol, kan det bli så att även paviljongen rivs.

– Än så länge finns inga beslut att vi ska riva Folkets Park, det finns bara en ansökan om rivningslov. Om vi väljer att göra det ska det finnas ett avtal med Lalandia om att de ersätter oss för kostnaderna, säger Hanna Hammarlund.

Kommunen har ansökt om rivningslov för Folkets Park.
Kommunen har ansökt om rivningslov för Folkets Park.
Karta: Motala Folkets Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!