Han ska leva på en husbåt i vinter

En vinter i en egenbyggd husbåt. Funkar det? Joakim Schön från Örebro ska testa. "Man får elda på då", säger Joakims pappa Mats.

Husbåten kom till Motala i onsdags. Här kommer den att vara fram till våren.

Husbåten kom till Motala i onsdags. Här kommer den att vara fram till våren.

Foto: Victor Berlin

Motala2023-10-22 20:45

Motala hamn har fått en ny hyresgäst. I onsdags anlände far och son Mats Nilsson och Joakim Schön med sin husbåt, som nu ligger förtöjd vid kajen. Båda två är Örebroare och har åkt med husbåten från norra Vättern ner till Motala. Här ska den ska stå fram till maj.  

Det har inte gått många dagar, men båten har redan fått en del uppmärksamhet.  

– Folk som går förbi här är så intresserade, säger Mats Nilsson. 

Husbåten har de byggt själva. Det hela började för ungefär 10 år sedan när Mats jobbade som konsthallschef i Örebro och ett projekt som hette Open art.

– Då hade vi en idé att vi skulle ha vårt kontor på en husbåt, men det blev ingenting. Då tänkte jag, jag går vidare och gör ett privat husbåtsprojekt, säger Mats, och berättar att Mark Twains böcker om Huckleberry Finn och Tom Sawyer också varit en inspirationskälla. 

– Det var sån ungdomslitteratur som man läste. 

Tänkt och gjort, i samband med att Mats gick i pension påbörjades bygget. 

Båten har de gjort ihop. Joakim som är snickare har gjort det praktiska – båten byggdes på deltid och blev klar för fem år sen, berättar Mats.

undefined
Sovrummet har dubbeldörrar ut mot sjön. Joakim tycker att närheten till naturen är bland det bästa med husbåt. De begränsningar som finns kan vara en nackdel. "Jag kan inte bygga ut som jag skulle kunna göra om jag stod på land", säger han.

Under våren-hösten har husbåten en plats i Åviken, fem kilometer söder om Askersund. Därifrån kan de ta sig ut till norra Vätterns skärgård och besöka olika öar. Vintertid behövs dock en annan plats. Tidigare säsonger har de till exempel haft husbåten i Karlsborg och Askersund. Den här gången gick det inte i Askersund, då föll valet på Motala. 

undefined
Mats Nilsson i köksdelen. Den svarta vedspisen är den huvudsakliga uppvärmningskällan.

Det är inte bara platsen som är ny, den här säsongen ska Joakim bo i husbåten över vintern, för första gången.   

– Jag såg möjligheten att ha husbåten här och kunna testa att bo på den en vinter, säger han. 

Mats berättar att han har bott i båten kortare perioder på vintern, helger och liknande. Men det här blir det första riktiga testet: 

– Duger den som vinterbostad?, säger Mats.

undefined
Joakim Schön har byggt husbåten ihop med pappa Mats Nilsson. I år ska han bo i den över vintern, för första gången.

I köksdelen finns en vedspis, vilket är husbåtens huvudsakliga uppvärmningskälla. Enligt Mats är båten välisolerad – han berättar att de har övernattat i den när det varit kallare än 20 minusgrader utomhus.

– Det gick bra. Man får elda på då. Eldar man till 10-11 på kvällen så är det kanske åtminstone 14 grader på morgonen när man vaknar. Det räcker. 

– Sen tänder man, och efter två timmar är det okej igen.

I och med att båten nu ligger förtöjd och är ansluten till elnätet på land så går det också att använda ett elelement som finns ombord.

undefined
Ombord på husbåten finns de flesta bekvämligheter man kan önska, men inte tvättmaskin. Det finns dock i servicehuset precis bredvid – där finns även duschar och möjlighet att diska.

Vad behöver man då tänka på och förbereda inför en vinter i husbåt? Att det finns ved, kan båda konstatera. Joakim verkar dock haft tur i frågan. 

– Vi träffade faktiskt en kille som gick förbi husbåten som har sagt att han ska hjälpa till. En kubik kanske till att börja med, säger han.

Hur känns det inför att bo här?

– Det känns spännande. Det känns kul, fått bra intryck. Jag har inte direkt spenderat så mycket tid i Motala innan. Det har mer varit en genomreseort, säger Joakim.

undefined
Husbåten är nästan 30 kvadratmeter stor. Längst in finns badrum med toalett och dusch. Det senare är dock inte inkopplad över vintern.

Pappa Mats kommer att hälsa på, men för honom bär det snart av mot värmen. I november är det planerat att han ska åka till Spanien och vara där större delen av vintern.

När det gäller att Joakims hem rör sig lite, att det kan vara lite vågigt, har han inget emot. Tvärtom, han gillar kluckandet och att det gungar lite. Det är rofyllt och gör att man sover bra, menar han.

– Det finns väl en anledning att man vaggar barn till sömns, säger Joakim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!