Ulrika Hållstedt är sedan 1 mars ny klimatstrateg på Motala kommun. Hon ska även arbeta med energi- och klimatrådgivarfrågor. Tjänsten som klimatstrateg är nyinrättad och en satsning från Motala kommun när det gäller klimatfrågor.
– Min tjänst är tvådelad. Dels strategiska frågor och så rådgivning, säger Ulrika Hållstedt.
Hon fortsätter:
– Mitt arbete som klimatstrateg innebär att se hur vi inom kommunen ska jobba mot våra miljömål. Dels hur det ser ut idag och hur vi ska arbeta framåt. Det finns en klimat- och energiplan som hela tiden uppdateras. Klimatstrategdelen är mer att samordna klimatmålen inom kommunen. Motala kommun har haft ett strategiskt miljöarbete sedan lång tid tillbaka och det gäller nu att fortsätta det goda arbetet.
När det gäller energi- och klimatrådgivningsdelen kan man höra av sig till Ulrika Hållstedt för rådgivning och tips. Hon ger då information om olika alternativ och kan även ge stöd i att göra en kostnadskalkyl. Energi- och klimatrådgivaren fungerar då som en oberoende part och det är också en kostnadsfri service. Information om detta finns på Motala kommuns hemsida.
– Man kan höra av sig till mig om man exempelvis har frågor när det gäller att sätta upp solceller på sitt tak, säger Ulrika Hållstedt.
Ulrika är född och uppvuxen i Stockholm. Hon utbildade sig till civilingenjör på KTH - energi och miljö. Har innan flytten till Motala arbetat med avfallsfrågor inom Värmdö kommun. När det gäller fritiden så är musiken ett stort intresse och hon musicerar även själv och spelar då althorn. Naturen är ett annat intresse och på första plats kommer då att fjällvandra. Om flytten till Motala säger hon:
– Motala är en jättevacker stad med allt vatten här. Man kan gå och cykla då det är nära till allting.
Om den nya tjänsten och sitt arbete utvecklar Ulrika Hållstedt sina tankar:
– Det finns ett bra strategiskt miljötänkande inom Motala kommun. En väldigt bra grund att stå på för att gå vidare. Framför allt för att man tillsätter en sådan här tjänst och visar att man lyfter miljöfrågorna.
Hon fortsätter:
– För vi måste anpassa oss till de förändringar som kommer att ske när det gäller klimatet. Ta till exempel det låga vattenståndet i Vättern. I framtiden kan vi vänta oss fler variationer av det slaget. Vi måste vara beredda på en klimatförändring som vi idag inte riktigt vet vad den innebär.