Uppföljning: Framtidsverkstaden – så gick det

Erikshjälpen Framtidsverkstad fick en tuff start, och har inte kunnat genomföra alla planerade projekt. Men, kämpaglöden finns kvar, nu laddar man för hösten.

Avslutningsfika för barnen som varirt med på hästkursen.

Avslutningsfika för barnen som varirt med på hästkursen.

Foto: Victor Berlin

Motala2021-07-10 19:00

Som vi tidigare har berättat startade Erikshjälpen framtidsverkstad i oktober förra året. Syftet är att utöka stödet till barn, unga och familjer, samt bidra till integration och delaktighet, med fokus på Ekön.

– Jag hade en dansgrupp igång på Zederslund före årsskiftet, tanken var att den skulle fortsätta efter jullovet, men det gick inte, säger projektledaren Alexandra White, och berättar att det gått lite både och för projektet sen starten.

I höstas hade hon mängder av idéer till olika aktiviteter. På grund av corona har det mesta inte kunnat genomföras.

– Jag har träffat barn och unga på skolgårdarna, men det är verkligen inte tal om den mängden aktiviteter vi hade planerat för.

Men Alexandra väljer att belysa fördelarna. De senaste månaderna har hon knutit kontakter, skapa relationer och lagt grunden för det framtida arbetet.

– Det har varit väldigt värdefullt, den möjligheten hade jag inte haft om jag hade haft fullt upp med verksamhet. Nu har vi väldigt goda relationer, både mot kommunen, RF SISU Östergötland, bland skolorna, fältarna, Dribbla United och Bostadsstiftelsen Platen.

undefined
Motala Framtidsverkstad, Vätternskolan och Motala Ryttarförening arrangerade en hästkurs för nybörjare.

Under vårterminen har Framtidsverkstaden arrangerat ridskola för nybörjare, i samarbete med Vätternskolan och Motala Ryttarförening. Under förra veckan hade man en avslutning.

 – En del av de här barnen hade aldrig träffat hästar förut. De har utvecklats från att knappt vågat gå in till hästen, eller knappt vara i stallet – till att de stått upp i sadeln utan att hålla sig. Idag har de travat också. Det som är mest anmärkningsvärt är självförtroendet de har byggt.

Till i höst ska en ny hästgrupp starta, men också mycket annan. Om allt går vägen kommer man att starta aktiviteter ihop med KA-ungdom, fotbollsaktiviteter, en grupp för läxläsning och samtalsgrupper.

undefined
Rulltårta och jordgubbar sitter inte fel efter ett pass i stallet.

Vad har barnen sagt om aktiviteterna?

– De är väldigt positiva och tycker att det är roligt att saker händer. Jag upplever bara positivt, bara glädje.

Hur känns det att fortsätta?

– Det är bara roligt, det känns fantastiskt att äntligen komma igång. Jag hoppas att det går åt rätt håll nu att vi kan komma igång.

I projektet ingår också arbetsträning för vuxna hos Erikshjälpen Second hand.

– Det har vi haft sen före jul. Vi har haft sju personer inne, i dagsläget har vi fyra stycken igång.

"Det känns fantastiskt att äntligen komma igång", säger Alexandra White, om aktiviteterna som ska starta i höst.
"Det känns fantastiskt att äntligen komma igång", säger Alexandra White, om aktiviteterna som ska starta i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!