Det visar att man vill fortsätta med marina aktiviteter under vatten, fortsätter han.
Vad kan ni tillföra på en ny generations ubåt?
- Det är många olika saker inom ubåtsjakt, vi är ju ledande när det gäller att verka på grunt vatten. Det handlar både om vapensystem och om minifarkoster.
Men läget är fortfarande kritiskt på företaget, som inväntar regeringens snabbutredning kring försvarets framtida satsningar. Den ska vara klar till mitten av juni. Det omtalade TMS-projektet (torped, mina, sensor) är nu nedlagt, enligt vd:n. I stället har han lagt fram alternativa utvecklingsprojekt.
- Vi har kommit med ett alternativ som jag tror kan vara aktuellt för Sverige. Det handlar i princip bara om att vidareutveckla den befintliga lätta torped vi har i dag, säger Lars Tossman.
År 2015 går försvarets nuvarande torpedsystem i pension. Länge såg ersättaren ut att bli det hypermoderna TMS. Men nu ändrar Saab sin strategi, efter regeringens prioriteringar. En vidareutveckling av den befintliga, lätta torpeden är sannolikt en billigare lösning. Även om det kräver framförhållning.
- Det är dags att börja utvecklingen nu, om Sverige ska fortsätta att hålla sin höga standard på ubåtsjakt. Det tar cirka 4-5 år att utveckla torpeden för leverans till 2013-15, säger Tossman.
I januari var beskedet att ett eventuellt varsel i Motala skulle komma i mars-april. Nu verkar man se något ljusare på läget.
Vad betyder allt detta för de anställda på företaget?
- Vi lägger definitivt inget varsel förrän försvarsdepartementets genomförandegrupp är klar med sin utredning. Vi har inte full beläggning, men vi behåller personalen så länge vi kan.