Efter många utredningar bildades en gemensam bemanningsenhet i kommunen som skulle sköta tillsättningen av lång- och korttidsvikarier. Men verksamheten fick problem att få tag i personal och i bland annat förskolan reagerade man på många avslag när man försökte boka vikarier. Till slut bestämde sig politikerna därför att lägga ner bemanningscentrum och låta verksamheterna sköta vikariehanteringen själva. Än så länge har det bara gått fyra månader, men hittills är man nöjda med förändringen.
– Det har varit en positiv start. Vi ser att resurserna används mer effektivt och att kvaliteten ökat. Det är också färre avslag, säger bildningsnämndens Nicklas Rudberg (S).
Samtidigt önskar han se ytterligare förändringar. Tanken är att minska antalet timvikarier och istället öka grundbemanningen i förskolan. Då skulle cheferna kunna lösa sjukdomar och ledigheter genom att omfördela den egna personalen inom sitt område.
– Jag tror att vi behöver ha en lösning där all personal kan gå över gränser. Det måste inte alltid vara Stina som går över till den andra avdelningen när det behövs utan det ska kunna variera. Men barnen ska känna sig trygga med att det är färre antal vuxna som är och springer i verksamheten, säger han.
Samtidigt menar Nicklas Rudberg att man måste fortsätta att jobba med förändringarna och att det är för tidigt att uttala sig för säkert om resultatet av omorganisationen.