På grund av eller kanske tack vare, det gråmulna decembervädret som mer påminde om en höstdag, var parkeringen full av besökarbilar redan då Brunneby öppnade dörrarna till sin gammaldags julmarknad. Många besökare ville väl så här inför annalkande högtid känna julstämning. Något Brunneby bjudit besökare på för tionde året i rad, enligt arrangören Lisa Allard.

– Ja, det blir nog tionde året i följd som vi arrangerar den här julmarknaden. Vi vill gärna ha hit lokala mathantverkare och hantverkare och i år är det cirka 55 utställare, berättar Lisa Allard, för dagen serverandes glögg till besökarna.

Det är mycket folk på plats redan?

Artikelbild

| På bussresa från Örserum i Småland är Yvonne Vigenheim och Ing-Britt Jersklint.

– Det brukar vara lugnt men i år är det mycket folk redan från början. Vi märker ett ökande intresse för varje år som går. Vi tar inget inträde och den nya parkeringen, som är gratis, är också ett lyft.

Lisa berättar att det tar ett halvår att planera och ställa samman allt inför marknaden.

– Det tar lite tid att pussla med utställarna för att få ihop en bra mix för vi försöker att satsa på kvalité. Så nu kör vi till söndag och hoppas på bra väder och inga stormar, säger Lisa Allard som ideligen får fylla på glöggmuggarna.

En av utställarna är Elin Frithioff från Gårdala utanför Rimforsa, som säljer egentillverkad ekologisk tvål.

Artikelbild

| Gammaldags julmarknad i Brunneby.

– Ja, det är handgjord tvål, som jag gjort hemma i köket. Jag började med tvåltillverkningen i våras och har testat försäljningen på några utomhusmarknader tidigare så det är skönt att få stå inomhus här på Brunneby och slippa frysa.