Många Motalabor tillbringade delar av den gångna helgen på sjöisar. De snöfria ytorna var perfekta att ta sig fram på, med skridskor eller gåendes. I det sistnämnda fallet var broddar att föredra om man inte ville halka.

Tidningens testpatrull gav sig på måndagen ut för att undersöka isarnas tjocklek och kvalitet. Både på Vättern, i Motalaviken och på Boren, nära Borenshult mättes cirka 12 centimeters prima kärnis upp. Vi reserverar oss dock för att tjockleken kan variera på olika delar av sjöarna. Motala ström påverkar ju isbildningen i både Boren och Vättern. Sedan gäller det att vara försiktig vid sund, in- och utlopp och nära uddar och bryggor.

Motalabon Stig Mörk, hängiven långfärdsskridskoåkare berättar att det för tillfället inte går att åka utanför Motalaviken.

Artikelbild

| Tidningens istestare borrar ett undersökningshål i Motalaviken.

– Och åker man i Motalaviken bör man hålla sig nära land, säger han.

Varamoviken brukar kunna erbjuda fina möjligheter.

– Men blåsten har gjort så att det inte är någon åkbar is där, bara skravel närmast land, vet Stig Mörk

På många av sjöarna norr om Motala är isen ett par centimeter tjockare, uppåt 14-15 centimeter.

Artikelbild

| Rickard Åstrand pimplar abborre på Boren.

– Jag åkte på Salstern i helgen och det var fin och säker is med undantag för i Älgsundet, berättar Stig Mörk.

Även om isen är bra ska man alltid ha med sig isdubbar ut, och då inte i fickan eller ryggsäcken utan hängandes runt halsen. Ispik för att prova isen och livlina är också att rekommendera. För att livlinan ska komma till nytta krävs någon som kan dra i den. Att inte ge sig ut på isen ensam är således också ett gott råd.