Stad kontra landsbygd. Centerpartiet reagerar på en allt tydligare splittring mellan tätorten Motala och den omgivande landsbygden. Förstanamnet Jan Arvidsson är bestämd att det inte ska vara någon skillnad beroende på var man bor och därför är hans första insats vid en valseger att flytta välkomstskylten från infarten till centralorten till kommungränsen.
– Det är ett exempel på hur man gör skillnad på stad och land.
Men partiet upplever också andra samhällsproblem. Jan Arvidsson oroas över demokratin.
– Det blir fel när fem personer i en nämnd kan ta beslut som rör en hel bygd och det inte ens görs en konsekvensanalys. Som med Godegårds skola.
Jan Arvidsson menar att beslutet borde tagits i fullmäktige. Han är också av åsikten att det hade gått att rädda skolan om man lagt energin på att locka fler boende till Godegård istället.
– Vi ser att det är fullt på förskolan i Tjällmo. Det hade inte varit omöjligt att få några fler ungar till Godegård.
Om ni hade haft makten, hade inte ni hamnat i samma situation då?
– Någonstans finns en smärtgräns. Men det som är problemet är att det varit så himla bråttom.
Om ni vinner valet, kan du lova att ni inte lägger ner någon landsbygdsskola då?
– Till 99 procent kan jag det. Men samtidigt måste det finnas elever.
Centern är till och med beredda att gå så långt som att öppna Godegårds skola igen. Men, tillägger Jan Arvidsson, det måste finnas ett ordentligt elevunderlag och man vill inte tvinga barn som är nöjda att byta skola igen.
– Vi har också en smärtgräns, men tycker inte att man kan ha en fast siffra utan den måste kunna ruckas upp och ner.
En hjärtefråga för centern är annars bredband. Jan Arvidsson är upprörd och tycker inte att det hänt särskilt mycket i frågan.
– Men majoriteten här sticker bara huvudet i sanden. Vi hade snabbare gjort upp med företag. Och vi hade gjort omvända upphandlingar där man lägger ihop attraktiva områden med mindre attraktiva för att se till att det kommer bredband där också. Det här är inte bara en landsbygdsfråga, det är många i stan som också har problem.
En stor valfråga enligt Jan Arvidsson är bristen på äldreboenden. Han menar att det börjar bli bråttom och ifrågasätter varför S och MP gått med på V:s krav om att inte ta in privata aktörer.
– Men det måste till fler platser. Annars kommer flyttkedjorna aldrig igång. Vi måste få till byggande över huvud taget i Motala. Tänk när Lalandia kommer och Plastkretsen. Har vi inte bostäder till dem som ska jobba där måste de pendla in och då går vi miste om skatteintäkter.
Vad skulle ni göra för att det skulle byggas mer?
– Om vi varit i majoritet hade det redan byggts bostäder på Linden.
Partiet motsatte sig ett bygge på hamnparkeringen och vill ha ytan för evenemang, något som man också vill utveckna. Men det utesluter inte fler bostäder i hamnen.
– Ska man bygga i hamnen kan man göra det där Platenhuset står. Platen behöver inte ha kontor där.
Bostadsstiftelsen är för övrigt något som Centern menar måste förändras. Om de inte varit en så stor aktör skulle andra fastighetsbolag komma in på marknaden och då skulle dessa också satsa på att bygga nytt, resonerar Jan Arvidsson.
- Och så måste vi få igång höghusprojekten, säger han och syftar bland annat på tomten vid systembolaget.
I valrörelsen 2014 stack C ut hakan och lovade jobba både för tågstopp i Godegård och i Karlsby. Jan Arvidsson är mer nedtonad i den frågan nu. Godegård borde kunna få tågstopp menar han, men vänder frågan snabbt till att tala om riksväg 34.
– Den är viktig att få till bättre pendling till Linköping. Och så borde vi skapa fler samåkningsplatser.
Inför förra valet var jobben och miljön partiets största frågor. Vad gäller jobben konstaterar Jan Arvidsson att vi är mitt i en högkonjunktur, något som han menar att den nuvarande majoriteten inte förvaltar särskilt väl.
– Det är nu som man borde spara till sämre år. Istället lånar man mer pengar så att vi snart är uppe i en miljard.
Ska man låna till både simhall och aktivitetshall nås snart det uppsatta lånetaket och det Jan Arvidsson oroas för är hur man ska hantera läget när räntan går upp.
– Stiger räntan så handlar det om många miljoner kronor. Det är nästan en ny idrottshall om året som äts upp av bara räntan.
Han menar att risken då är stor att det inte finns någon annan lösning än att spara på skola, förskola och omsorg.
– Därför är det viktigt att vi inte lånar mer utan istället börjar amortera av.
Hur skulle ni vilja lösa situationen?
– Vi vill vara ärliga. Man kan inte låta en aktivitetshall gå före skola och omsorg. Och varför ska Motala äga en speedwaybana? Dessutom borde vi låta privata aktörer vara med och bygga och driva exempelvis äldreboenden och idrottshallar.
Efter åtta år i opposition är frågan hur mycket C märks i Motala. Medan exempelvis SD lagt fram mängder med förslag har C bara skrivit en handfull motioner. Men Jan Arvidsson ser inget problem med det.
– Vad är nyttan med att lämna in motioner som ska utredas och sedan röstas ner? Då är det bättre att ställa frågor, interpellationer, för att visa på vad man vill.
Tycker du att er politik kommit fram eller sitter ni bara och väntar på att det ska bli val och ett eventuellt maktskifte?
– Ta Godegård som exempel. Där kvittade det hur vi än gjorde. När demokratin inte funkar som den ska kan vi inte mer än påtala fel. Om det blir ett maktskifte så kan vi göra saker. Vi är ett mindre parti som försöker lyfta landsbygdsfrågorna, men när de mindre partierna ens har svårt att få platser i nämnderna så är det svårt att påverka.
Tror du att Motalaborna vet vad ni står för?
– Alla gör nog inte det. Det är ju inte alla som är politiskt intresserade. Det är för lite engagemang i dag, men vi gör vad vi kan.
I dag är Alliansen i Motala ett tätt sammansvetsat block. Jan Arvidsson är dock inte orolig att C försvinner i mängden. Han påpekar att de är fyra olika partier – även om man är överens i princip alla stora frågor. Samtidigt öppnar han dock för en förändring av den politiska kartan efter valet, något som han är ensam om i Alliansen.
– Det måste ju bildas någon form av majoritet och ingen vet vad som händer då. Om det blir förhandlingar så kan vi komma att spräcka Alliansen. Om inte vi gör det så gör väl någon annan det.
Men det beror också på vilka som skulle ingå i en ny konstellation. Historiskt menar Jan Arvidsson att S och C är ganska lika. Men V och SD får direkt kalla handen.
– Politiken mår bäst när SD och V är för sig själva.
Centertoppen menar att de båda partierna har en bakgrund som gör dem svåra att alliera sig med.
– Vänstern har med sig kopplingen till Ryssland och kommunismen. Och jämställdhet och folks lika värde sätter jag lika högt så varför ska vi behöva ha ett feministiskt parti?
Ser du några kopplingar mellan V i Motala och kommunismen?
– Nej, här handlar det mer om deras syn på företagande. De vill inte släppa in alternativ drift och de tror att företag bara fuskar och vill suga ut folk.
Varför vill ni inte regera med SD?
– De har ju fortfarande sin stämpel från Tyskland. Jag tror aldrig att de får bort den. Det behövs en dialog med dem, men jag vet inte riktigt hur man ska hantera den.
Den här stämpeln som du sätter på SD, märker du den lokalt också?
– Det är deras grundsyn som de har med sig. Man kan inte glömma det och låtsas som att den inte finns.
Samtidigt har centern ställt sig bakom förslag som SD lagt fram, exempelvis att Varamon skulle certifieras som badplats. Jan Arvidsson menar att man inte kategoriskt kan säga nej bara för att idén kommer från SD.
– Men folk röstar mer på dem av missnöje. Om man trattar ner vad de står för skulle folk vara mer ifrågasättande.
Trots att S är en tänkbar samarbetspartner framöver är det mycket som Jan Arvidsson menar att majoritetspartiet inte skött de senaste fyra åren. Att gymnasieungdomar inte fått skolskjuts är en fråga som upprört och som C varit beredd att kommunen skulle betala för att ordna. Köpet av Piraternas anläggning - och att dessutom betala för att ha kommunens namn på arenan – klassar han som det beslut som han helst skulle ändrat på. Men han tycker också att majoriteten borde gjort andra saker.
– Man borde sälja St Anna och satsa på lägergården i Karlsby istället. Man kan lika bra paddla kanot i sjöarna här som i Östersjön, säger han och framhäver än en gång Motala utanför 50-skyltarna.