Den 9 september är det dags. Svenska folket går till valurnorna för att bestämma vilka partier som ska få styra över vårt land – och över våra kommuner – under de nästkommande fyra åren. Utan tvekan kommer det att bli en intensiv valrörelse, inte minst med tanke på att bevakningen och rapporteringen i media bara verkar öka för varje val. Och vi kan också räkna med att trycket på sociala medier kommer att bli högre än någonsin tidigare.

Nu startar också valbevakningen på allvar i MVT. Med start i dag börjar vi publicera större intervjuer med förstanamnen på de lokala listorna i Motala och Vadstena. Där kan du som läsare få veta vad partierna vill göra lokalt, vilka de kan tänka sig att samarbeta med efter valet och hur de ser på de gångna fyra åren.

Det lär bli ett spännande val i såväl Vadstena som Motala. Valnatten 2014 blev omtumlande i Vadstena. Visst hade de flesta trott att det nya partiet Konsensus skulle plocka några mandat i kommunfullmäktige, men att de skulle bli jämnstora med socialdemokraterna var en superskräll. Nu ska de bli intressant att se hur de lyckas denna gång, efter att under mandatperioden både varit i makten och i opposition. Vi har även fått flera nya förstanamn bland partierna i Vadstena, vilket ni kommer att kunna se i de nämnda valintervjuerna framöver.

Det finns inte lika många nya namn i Motala. De flesta av de politiker som toppade listorna 2014 är fortfarande kvar i topp. Och hur kommer det gå i Motala? Socialdemokraterna verkar vara svåra att rubba, men det har ändå varit en del turubulens under mandatperioden. Inte minst i samband med skolnedläggningen i Godegård. Kan det påverka?

Självklart kommer vi att bjuda på betydligt mer valmaterial än valintervjuerna. Vi kommer framför allt att fokusera på det lokala i vår bevakning. Vi kan förstås vänta oss en smärre invasion av politiker utifrån och vi kommer förstås att skriva om en del av besöken, men vår inställning är att det ska finnas en relavant koppling till Vadstena eller Motala, inte bara att en politiker gästar staden.

Vi kommer även att hålla i valdebatter i både Motala och Vadstena. Dessa kommer att sändas live på MVT.se, så att även ni som inte kan komma kan se vad våra lokala politiker har att säga.

Nu ser vi fram emot en spännande period fram till valdagen, med mycket debatt och – inte minst – en schysst sådan.