Efter en turbulent maktkamp inom Sverigedemokraterna valde nuvarande toppnamnen Fredrik Lantz och Joakim Pripp att tillsammans med åtta andra medlemmar lämna partiet i ett massavhopp. Konsekvensen blev att kommunen fick tre nya politiska vildar i fullmäktige. Då var de förtegna om vilken politisk framtid de såg, men nu står det klart att flera av dem hittat ett nytt parti, Trygghetspartiet.

– Joakim Pripp står som förstanamn på vår kommunlista i Motala, bekräftar länsordförande Roger Ivargren.

Han är glad över tillskottet till partiet.

Artikelbild

| Joakim Pripp tar steget från SD till Trygghetspartiet.

– Det här är bra personer. Jag vet vad de går för. Fredrik Lantz är ju exempelvis en riktig idéspruta. Det här är duktiga personer som vill engagera sig och sådana vill vi ha med. Vi vill inte bara ha personer som sitter på en stol för att tjäna pengar, säger Roger Ivargren.

I dagsläget gör dock partibytet ingen skillnad för Fredrik Lantz och Joakim Pripp. Det fortsätter som politiska vildar tills efter valet.

– Det här är med lite blandade känslor. Men vi ser med tillförsikt på det. Med den här gruppen går det att arbeta på ett sätt som inte gått på länge. Jag tror att det här kan bli jättebra, säger Joakim Pripp.

Trygghetspartiet finns i dag på flera platser i landet, bildat bland annat genom utbrytargrupper från SPI, Sverige pensionärers intresseparti, och SD. I Motala blir alltså en stor del av den 20 namn långa listan tidigare SD-kandidater.Exakt hur många som gått över är dock inte helt klart eftersom listan inte är offentlig än. Enligt Joakim Pripp rör det sig om sju personer. Roger Ivargren, som själv varit aktiv inom SD i Norrköping, säger att partierna har en del frågor där man tycket lika exempelvis när det gäller vård till papperslösa. Joakim Pripp är dock osäker på om det finns likheter mellan Trygghetspartiet och Sverigedemokraterna.

Artikelbild

| Fredrik Lantz var långt ifrån nöjd när han och nio andra lämnade SD.

– Det kan jag inte svara på. Trygghetspartiet är ett lokalt baserat parti, säger han.

Men både Roger Ivargren och Joakim Pripp beskriver i huvudsak partiet som ett mittenparti.

– Men min uppfattning är att det ligger lite mer till vänstern än mitten, säger Joakim Pripp.

Trygghetspartiet beskriver han annars som ett parti som vill jobba mot skjutningarna i Vättern, att ha kvar landsbygdsskolorna och att profilera sig i en stor bostadsfråga i Motala.

– Vi går emot de andra partierna för vi vill helt säga nej till ett bygge på hamnparkeringen, säger Joakim Pripp.

Fotnot: I en tidigare version av texten skrev vi att samtliga tio politiker hade gått över till Trygghetspartiet. Men det visade sig inte sämma.