Vadstenaföretagarna Lars Eje Gustavsson och Marianne Fahlström tänkte bedriva servering vid Vadstena slott men ett avtal mellan Vadstena kommun och Statens Fastighetsverk (SFV) satte stopp. Båtens storlek och ändamålet gjorde att SFV inte ville lämna tillstånd till att upplåta kajplats i vallgraven.

Protester hjälpte inte och paret fick slutligen ge upp planerna. Då öppnades i stället en ny möjlighet, i grannkommunen.

– Vi fick hyra en kajplats av Göta Kanalbolag, som välkomnade oss till Motala hamn. Platsen är perfekt, säger Lars Eje Gustavsson.

M/S Sandskär ligger nu utanför kanalbolagets kontor. Några matgäster har dock inte kunnat gå ombord under sommaren.

– Nej, den här säsongen gick åt pipan. Upplägget sprack med personal och annat så då är det bättre att vänta och satsa nästa år, säger Lars Eje Gustavsson.

Hans förhoppning är att kunna ligga permanent på platsen men uthyrningen sträcker sig än så länge bara till hösten, då Sandskär ska in på reparation.

Om båten kan återvända till samma kajplats nästa år återstår att se. Ingenting är bestämt i nuläget, enligt Henrik Pettersson, fastighetschef på Göta Kanalbolag:

– Vår ambition är att skapa så mycket liv och rörelse som möjligt i hamnen. Tanken var att det skulle bli en restaurangbåt där i år men nu när det inte blev det får vi fundera på hur vi ska göra nästa säsong, säger Henrik Pettersson.