I juletider ökar antalet bostadsbränder kraftigt. För Borensbergs drygt 3000 invånare har det länge varit en självklarhet att snabbt kunna få hjälp om olyckan skulle vara framme. Den tryggheten har under senaste åren varit hotad, när politikerna vid ett flertal tillfällen har diskuterat om nedskärning av verksamheten i Borensberg. En nedskärning som inte bara skulle ha medfört en minskad personalstyrka. Det skulle även ha inneburit minskade resurser för brandmännen och på så sätt minskad säkerhet för Borensbergsborna. 

Mats Eld har jobbat på Borensbergs deltidsbrandkår i drygt tio år och har följt utvecklingen på nära håll. 

 – Man har ju undrat om ett liv i Motala är mer värt än ett liv i Borensberg eller Klockrike. Det tar en stund att åka från Motala och under den tiden kan vi på deltidsbrandkåren vara på plats och påbörja släckningsarbetet. Det är minuterna som räknas, för en villa kan vara övertänd på fem minuter. 

Artikelbild

| Jennifer Mayer

 Hur skulle nedskärningarna påverkat Borensbergsborna?

 – Nedskärningarna skulle ha inneburit att vi gått från fem till tre anställda vid varje skift. För att rökdyka krävs det att man är fem personer. Med andra ord hade vi varit först på plats, men ändå inte kunnat gå in och rädda liv. Vi hade fått stå utanför och invänta förstärkning från Motala, medan människor riskerat att brinna inne under tiden. Är vi full styrka har vi liknande resurser som heltidsbrandmännen i Motala, men kan vara på plats betydligt snabbare. 

Efter valet i september har deltidsbrandkåren återigen varit uppe för diskussion och i mitten av november fick brandmännen äntligen ta del av det positiva beskedet att de får fortsätta i oförändrad styrka. För deltidsbrandmännen innebär beskedet att de kan fortsätta rädda liv och för Borensbergsborna innebär det en fortsatt trygghet.

Theres Sandstedt Johanson är tillförordnad Samhällsbyggnadschef på Motala kommun bekräftar att deltidsbrandkåren kommer få resurser för att fortsätta i samma omfattning.

Artikelbild

| Jennifer Mayer

– Det har lagts till de 1,2 miljoner kronor i budgeten som tidigare har saknats. Det gör att deltidsbrandkåren kan fortsätta sitt arbete som innan. 

Mattias Möckelström är även han deltidsbrandman. Han berättar att de gör så mycket mer än att bara släcker bränder. 

Artikelbild

| Jennifer Mayer

– Det många inte vet är att vi har en sådan bredd i vad vi gör. Utöver att släcka bränder åker vi bland annat på trafikolyckor och vattenräddning. När SOS får in larm som de bedömer som livshotande och ambulansen är långt bort rycker vi ut även där, vilket brukar förvåna personerna som inte förstår varför brandmän stormar in istället för sjukvårdspersonal. 

Att jobba som deltidsbrandman skiljer sig en del från jobbet som heltidsbrandman. Mats förklarar att den största skillnaden är att de alla har ett huvudsakligt arbete som de arbetar med till vardags. Jobbet på deltidsbrandkåren gör de egentligen på sin fritid, på bekostnad av familjetid och fritidsintressen.

– Vi finns i beredskap dygnet runt, en vecka per månad och då ska vi på några minuter kunna infinna oss på stationen, redo att rädda liv. Det gör att vi behöver ha en förestående familj och en smidig arbetsplats, där de är okej med att vi en vecka i månaden kan försvinna på några sekunder om larmet går, berättar Mats.

Mattias berättar att vissa dagar händer det nästan ingenting, medan andra dagar går larmen stup i ett. Även om vi har varit ute på olika larm hela natten och inte sovit en blund, ska vi ändå kunna gå upp dagen efter och prestera på topp på våra vanliga jobb. 

Både Mattias och Mats är överens om att det är värt alla uppoffringar och ser fram emot många fler år inom deltidsbrandkåren. 

– Man får hjälpa människor i nöd. Man kan rädda liv och egendom. Vi gör något väldigt viktigt, säger Mats. 

– När alla andra springer ut, går vi in. Först in, sist ut, tillägger Mattias.