Askegårdens hunddagis började med att Lars Ekbergs har kennel där han föder upp rasen Dogocanario. Ann Lönnqvist började praktisera på kenneln och det gemensamma hundintresset gav att man spånade och funderade vad man kunde tänka sig hitta på i framtiden. Detta idéutbyte ledde fram till att starta ett ambulerande hunddagis. Varje morgon hämtas hundarna upp hos sina ägare, runt om i Motala och varje kväll lämnas hundarna sedan av.

Hur många hundar har ni för närvarande?

– Gränsen är satt vid 12 hundar, säger Lars Ekberg och fortsätter:

Artikelbild

| Hundarna samlas in på morgonen och körs sedan hem till sina ägare på kvällen.

– Vi har ju haft det här i bara fyra månader, så vi håller oss till det antalet tills alla pusselbitar har fallit på plats. Vi forskade efter vad vi skulle ha för möjligheter för verksamheten så dök det här upp. Jag tror det bara finns på ett par platser i Sverige. Vi ansökte sedan om tillstånd för bil, för det är Länsstyrelsen som har besiktat den. Man ska uppfylla speciella krav vad det gäller burar, brandsläckare. Värme och ventilation är det viktigaste.

Planer finns på utbyggnad och utökning av verksamheten. Med fler platser och att man kan ta vilka hundar som helst, även problemhundar som inte fungerar med andra hundar. Men just nu har man inga problemhundar utan tvärt om.

– Vi har här plockat in alla guldkorn vi har träffat, säger Ann Lönnqvist där hon går omkring bland alla hundarna som springer fritt omkring och trivs.

– Hundarna får här vara som hundar ska vara och umgås på sina egna villkor.

Artikelbild

| Alla på en gång ur bilen vid ustläpp. Ann mitt i vimlet.

För att få in sin hund på det ambulerande dagiset skriver man eller ringer till Askegårdens hunddagis eller hör av sig till deras facebooksida. Sedan träffar personalen hunden och ägaren.

– Så är vi ute och går lite och kollar hur hunden är och tycker vi det funkar så tar vi in den och testar, berättar Ann Lönnqvist.

Artikelbild

| På hunddagiset får hundar vara som hundar ska vara, på sina egna villkor.

Man har nycklar till hundägarna när man hämtar och lämnar och under dagen får sedan hundarna vara ute mellan klockan 10 - 14.00. Ibland blir det både längre och kortare.

– Om man till exempel väljer fel stig i skogen, skrattar Lars och säger sedan med eftertryck:

Artikelbild

| Ann Lönnqvist är flockledaren och den som bestämmer.

– Vi har ju så otroligt bra kunder. Vi har en hemsida som är bara för oss. Där lägger vi ut under dagen, videoklipp, som de kan se i realtid och som de kan kommentera. Så vi har en dialog med kunderna varje dag.

Varför startar man något sånt här?

Artikelbild

| Ann Lönnqvist och Lars Ekberg som driver Askegårdens hunddagis.

– Man lever ju bara en gång så då måste man pyssla med något som man gillar, säger Lars Ekberg.