– Det här är extremt. Men det är också jättenyttig träning för oss som oftast rycker ut när det är kanonväder och mycket folk, säger Mats Eld från deltidskåren.

Det blåser så hårda vindar att publiken som samlats har svårt att höra Ewa Gustavsson när hon berättar om antalet drunkningsolyckor som skett i Sverige bara sedan i maj månad. Totalt handlar det om 21 fall.

För att demonstrera livräddningsövningen simmar två personer iklädda våtdräkt ut i sjön. Därefter kan räddningstjänsten påbörja sitt arbete och visa hur de går tillväga och vilka hjälpmedel de använder.

Artikelbild

| Det var svårt för Ewa Gustavsson att göra sig hörd i den hårda vinden.

För en stund upplevs situationen lite dramatisk då en av de unga män som simmat ur begett sig oroväckande långt ut. Personal på land vinkar åt honom att komma tillbaka. Från stranden kan man bara se ett litet huvud sticka upp ur de hårda vågorna. Men lyckligtvis går allt bra.

Fredrik Mårtensson, en av dem som deltagit i livräddningsmomentet, ser trött ut när han kommit i land och han säger själv att väderförhållandena för dagen tagit på krafterna.

– Vågorna är värst, att hinna andas. Man får försöka tajma emellan, säger han.

Det är tredje gången som Motala kommun och räddningstjänsten arrangerar en uppvisning för allmänheten, men det är första gången i Borensberg.

Artikelbild

Ewa Gustavsson som i många år arbetat som simskollärare säger att hon upplever att det finns många människor som inte är varsamma när det gäller vatten.

– Jag har sett det själv, både i simhallen och på stranden att vuxna sitter med mobilerna istället för att vara med sina barn. Bada och ha roligt tillsammans, eller stå på stranden eller på bryggan, säger hon.

Artikelbild

Ewas uppmaning till såväl unga som gamla när det gäller bad i öppet vatten är:

– Bada aldrig ensam och simma längs med stranden.

Artikelbild

Rita Furbring

rita.furbring@ostgotamedia.se