Två av männen, 37 och 49 år, greps i samband med ett villainbrott i Växjö under juldagen 2018. I deras bil hittade polisen bland annat verktyg, walkie talkies och en nyckel. Nyckeln gick till en campingstuga där det påträffades stöldgods såsom smycken, silverskedar, klockor och kläder.

Föremålen kunde härledas till flera färska bostadsinbrott, varav tre hade skett i Brunnsvik och Övre Holm i Motala.

Under utredningens gång blev även en 40-årig man misstänkt för inblandning.

På tisdagen meddelade Växjö tingsrätt dom i målet. Rätten gick på åklagarens linje och dömde trion från Litauen för grov stöld i åtta fall. Bostadsinbrotten skedde i Motala, Linköping, Växjö och Arboga mellan den 21 och 25 december. Männen anses också skyldiga till grovt häleri gällande stöldgods som inte kunnat härledas till någon ägare.

Straffet blev tre års fängelse för samtliga inblandade. Domstolen skriver att männen "måste betecknas som en internationell liga som valt Sverige som brottsplats" och att de ska utvisas. Trion förbjuds att återvända till Sverige på tio år.

Under rättegången förnekade männen brott. En av dem, vars skoavtryck fanns på flera av brottsplatserna, hävdade att han köpt skorna kort före gripandet, liksom föremålen som hittades i stugan. En förklaring som rätten alltså inte köpte.

Trion ska betala skadestånd på drygt 57 500 kronor till målsägarna.

En fjärde person stod åtalad för häleri, men friades av domstolen.