Tolv minuter. Mer än så tog det inte för bevakningsbolaget att komma till Bråstorpskolan när inbrottslarmet gick strax före klockan 01 natten mot tisdag.

Det räckte för tjuven eller tjuvarna, som krossade ett fönster med slägga, tog sig in i ett rum och stal cirka 15 Ipads och en lärardator.

Det är tredje stora teknikstölden på skolan sedan november i fjol. Varje gång har gärningsmännen riktat in sig på surfplattor.

– De är totalt 40-45 Ipads som har stulits. Även fem lärardatorer har försvunnit, säger rektor Fredrik Lööf.

Inbrotten liknar varandra och har väckt frågor om tjuvarnas insyn i skolans verksamhet. Rutinen är att eleverna tar hem sin surfplatta efter skoldagen. Vid samtliga brottstillfällen har utrustning lämnats kvar för teknisk uppdatering över natten. Och tjuvarna har hittat sakerna direkt, trots att de legat i rum som saknar insyn utifrån.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte misstänker någon i personalen men det är klart att det sprider sig en oro och obehagskänsla, säger Fredrik Lööf.

När surfplattor stjäls blockeras enheterna av kommunens IT-enhet så att ingen kan komma åt och göra skada på enskilda konton och kommunens nät.

– Rent generellt kan man spåra Ipads och vi kan ge informationen till polisen, säger Mattias Sjöholm, samordnare på IT-enheten.

Han fortsätter:

– Utan att vara för specifik kan man säga att den som köper en stulen Ipad från Motala kommun aldrig kommer kunna använda den då dessa blir låsta så fort de kopplas upp mot internet oavsett var i världen du befinner dig.

– Mycket försvinner ut ur landet. Vi ser ju att det dyker upp enheter utomlands men det är polisens sak att utreda. Vi sysslar inte själva med den typen av uppgifter.