Domen meddelades av Linköpings tingsrätt under onsdagen och följer i påföljdsdelen Rättsmedicinalverkets utlåtande. Där konstaterades att 43-åring lider av en allvarlig psykiskt störning.

Det var den 4 september förra året som 43-åringen i sin lägenhet i centrala Motala knivdödade sin, enligt egen utsago, ende manlige vän. Därför kunde han inte förstå sitt handlande. Eftersom de båda vännerna under några timmar dessförinnan både druckit alkohol och rökt cannabis sa han sig heller inte minnas något av händelsen. Dock insåg han att han måste varit den skyldige.

43-åringen högg sin kamrat i halsen med en kökskniv som alltid låg framme på vardagsrumsbordet. Männen umgicks ofta hos 43-åringen och lika ofta för att ägna sig åt missbruk. Kniven brukade användas för att rensa haschpipan.

Artikelbild

| HITTADES DÖD. När polisen efter larmet kom till den uppgivna adressen hittades den knivhuggne mannen död i trapphuset.

Enligt rättsläkare var inte hugget omedelbart dödande. Den skadade hann blödande ta sig ut ur lägenheten och ta sig några plan ned i trapphuset innan han förlorade medvetandet. Under tiden hade gärningsmannen larmat SOS om vad som hänt. Men när polisen snart var på plats hade offret hunnit avlida.

Motalabon är straffad sju gånger tidigare, varav en gång för våldsbrott.Efter mordet i september bedöms risken för vålds- och självskadehandlingar ha eskalerat på grund av långvarig psykisk ohälsan och ett blandmissbruk som han enligt psykiatriutlåtandet haft svårt att ta sig ur, trots stödinsatser.

Tingsrätten anser att gärningen varit viljestyrd och att Motalabon borde ha insett konsekvenserna av ett knivhugg mot halsen. Därmed anses han ha haft uppsåt att döda. Samtidigt bedöms brottet ha begåtts i hastigt mod och under påverkan av den allvarliga psykisk störningen. Därför stannar rubriceringen vid dråp.

Kammaråklagare Kajsa Malmström ansåg att det rört sig om mord.

Artikelbild

| MORDVAPNET. Kniven låg alltid framme på vardagsrumsbordet i 43-åringens lägenhet.

– Mord och dråp är i princip likställt idag. Bedömningen handlar mer om gradskillnader och nu väljer domstolen som se brottet som mindre grovt. Men påföljden påverkas inte så därför ser jag ingen anledning att överklaga, säger Kajsa Malmström.

Anders Berglund godtar dråp, men hade helst sett att Motalabon istället fällts för grov misshandel och vållande till annans död.

Artikelbild

| NÄSTAN NÖJD. 43-åringens försvarare Anders Berglund hade dråp som alternativyrkande men hade hellre sett att 43-åringen fälls för grov misshandel och vållande till annans död.

– Vi fick aldrig klarhet i motivet. Men vi stannar också här. Min klient har klargjort att han inte orkar dra det här en gång till, säger Anders Berglund.

43-åringen döms även att betala skadestånd till fyra av offrets anhöriga, med 50 000 kronor vardera.