– Vi är så fantastiskt glada. De kontaktade mig i början på hösten och frågade om vi kunde vara intresserade. För de har alltid välgörenhetsprojekt där de samlar in pengar under hösten och sedan har de sin årliga auktion runt jul. Då har de olika välgörenhetsändamål som pengarna ska gå till. I år var det två som fick dela på det. Det var vi, Majblomman lokalt och så var det ett skolprojekt i Colombia, säger Maria Nilsson.

Majblomman jobbar med projekt där man arbetar med att minska barnfattigdomen i Sverige. Visionen är att alla barn ska få vara med i gemenskapen med sina kompisar, i skolan och på fritiden. Man får in brev och bidragsansökningar som handlar om vad barn i utsatta familjer behöver. I Motala har man fyra volontärer som arbetar med detta. En gång i kvartalet har man ansökningstillfällen då man kommer med sin ansökan som behöver vara styrkt av exempelvis socialhandläggare, lärare, diakon eller skolsköterska.

– Vår högsäsong är fram på vårkanten när barnen ska ut och sälja majblommor. Våra pengar kommer ju från att skolbarnen eller andra ideella föreningar säljer majblommor. Pengarna som samlas in lokalt delas också ut lokalt, berättar Maria Nilsson.

Artikelbild

| "Det är unikt med så mycket pengar på en gång. Det är jättestort av Sjökumla missionsförsamling", säger Maria Nilsson från Majblomman i Motala.

Vad kan ansökningarna handla om?

– Just nu är det pengar till julmat, julklappar eller för att kunna göra något på jullovet. Vi försöker här samarbeta med lokala företag. Nu har vi initialt börjat samarbeta med Erikshjälpen - det är bättre att man får köpa begagnade saker, då räcker pengarna till fler. Vi vill också nå ut till fler, så de får reda på att vi finns så att de kan söka pengar. Det sitter säkert folk som inte vet om oss.

Det har hänt tidigare att Majblomman fått större belopp, exempelvis från Odd Fellows damklubb. Men oftast är det mindre summor som kommer in.

– Det är välkommet med alla bidrag. Det här med 32 000 kronor blev ju något alldeles extra. Det är unikt med så mycket pengar på en gång. Det är jättestort av Sjökumla missionsförsamling. Det tyckte också det var roligt att kunna hjälpa till lokalt.

Artikelbild

| 2018 års majblomma.

Maria Nilsson berättar att hon tycker det är fantastiskt att träffa alla barn under april månad som ger sig ut för att sälja majblommor. 2018 var det 191 barn i Motala som sålde majblommor vilket var högsta antalet säljare på 20 år.

– När man ser deras empati väckas till liv och de förstår att pengarna de får in bidrar till att något annat barn kan få ett bättre sommarlov.