Kurserna som finansieras i ett samarbete med facket Kommunal och Region Östergötland satte igång redan i våras. Tillsammans utbildar Rosmarie Jishammar, från rehabiliteringen på US, och Lena Svärm, från Medicinska kliniken i Motala, undersköterskor och skötare i hela Region Östergötland.

– Det är en ny nisch för vår yrkesgrupp, det ger oss ytterligare en dimension i vårt omvårdnadsarbete. Det är så mycket mer än massage. Det handlar om omsorgsfull och medveten beröring och ett värdigt bemötande, säger Lena.

Taktil massage på händer, fötter och ryggen kan lindra och lugna vid oro, ångest, sömnlöshet och ge avslappning och återhämtning.

Artikelbild

| "Tillslut så kommer man se på sina händer på ett helt annat sätt än vad man gjorde innan" säger Lena.

– När man kommer in till sjukhuset är man extra skör. Allt är nytt, främmande och kanske förvirrande. Med hjälp av de här verktygen kan man enkelt visa att man bryr sig om dig, ger tröst och stöd. Man stärker även kroppsgränserna, säger Lena och fortsätter:

– Tidigare erfarenheter har visat att de patienter som får taktil massage har kunnat minska på sin värkmedicin.

Vad brukar ni få för respons?

– Den återkoppling vi får är alltid positiv. Man kan få höra att den stunden vi gett taktil massage till patienten har gjort sjukhusvistelsen mer positiv.