Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent som äger rum i Eskilstuna den 6 - 9 februari 2019. 65 kvinnor från konstprojektet Världens mammor kommer att medverka.

– Det här mötet i Eskilstuna är Sveriges största kulturkonferens. Så det är väldigt häftigt att vi, Världens mammor, medverkar. Så det är oerhört kul att vi har blivit utvalda, säger initiativtagaren till Världens mammor, Sira Jokinen Lisse.

Vad händer då i Eskilstuna?

Artikelbild

| Samar Fawaz framför den 14 meter långa väv som ska med till Sveriges största kulturkonferens i Eskilstuna den 7 februari.

– Vi ska vara med och ha en föreläsning, där vi berättar om vårat arbete med Världens mammor. Hela vägen, hur vi började, var vi är idag och vart vi ska vidare. Efter det kommer vi att vara med på en aktivitet och där har vi med vår väv. Vi hade med den på Folkbildarforum för första gången, därför är den fjorton meter lång. Där började vi också med de här drömhjärtana. Vi jobbar väldigt mycket med konsten och kulturen för att fler kvinnor ska höras och nå ut med sina berättelser. I kväll är det sista förberedelserna för Motalas del och då jobbar vi vidare med väven. Så kommer vi att gå igenom alla praktiska bitar.

Samar Fawaz har varit med i Världens mammor från starten 2016. Hon berättar om vad projektet betyder för kvinnor och att man tillsammans gör varandra starka.

– Kvinnor från andra länder har inga bekanta och när de samlas så hittar de samma kultur som i hemlandet. Vi stöttar varandra, vi hjälper varandra med barnen. Allt möjligt för att stärka kvinnan. När kvinnan är stark så känner sig också barnen trygga.