Förslaget går ut på att gynna handlare på torget och centrum i dess helhet. Något som inte görs i dag enligt Starkengren.

– Det har varit alldeles för mycket snack och lite verkstad med det sittande majoriteten. Den håller på med företagsfientlig politik. Bara medborgardialoger kommer inte gynna centrum. Vi måste prata med handlarna, det är de som är proffsen i det här, säger Daniel Starkengren.

Genom att portionera ut en halv miljon per månad till centrumhandeln vill man stötta nya aktiviteter och främja handeln. Starkengren berättar att man tidigare bjudit in till debatt med Socialdemokraterna om torget men har inte fått respons.

Artikelbild

| Dabniel Starkengren (M).

– Det ska inte vara ett dött torg som det är i dag. Torget måste överlåtas till handlarna. Motala förtjänar ett levande torg med kanske olika teman varje månad som gynnar företagsamheten.

I förslaget finns även parkeringsskivor inräknat och att man ska öppna upp Repslagaregatan för trafik på prov under ett år.

– Vi behöver även en ny tjänst inom kommunen som agerar som en slags mellanhand. Där ska man tillsammans med handlarna komma fram till vad som behövs i centrum för att sedan förmedla det till kommunen.

Var ska pengarna komma ifrån?

– Det finns alltid pengar. Om man kunde sätta in fyra miljoner till Piraterna utan budgetering så går det här med. Investeringen, som är på 6 miljoner, kommer att finansieras genom ökade skatteintäkter.

S-kommunalrådet Camilla Egberth tillbakavisar att hennes parti inte ska reagerat på den moderata debattinbjudan.

– Det datum som först föreslogs meddelade jag inte passade eftersom vi då hade femårsjubiléet av Motalabron. Sedan föreslog jag andra tillfällen i förra veckan där Moderaterna kunde ta upp frågan med oss, säger Egberth.

Och om torgförslaget säger hon:

– Det är något helt nytt från Moderaterna. Det är heller inget jag har hört ska ha efterfrågats av handlarna.

Vad planerar ni själva för torget och centrum?

– Arkitekter jobbar nu med de medborgarförslag som kommit in om utformningen. Vi avvaktar det arbetet.

Fotonot. Motala kommun stöttar idag aktiviteter och utveckling som rör handeln via uppdragsersättningen till Tillväxt Motala på totalt 7,7 miljoner per år. I det beloppet ska de 400 000 krorna som tidigare och årligen gick till nu nedlagda Centrumföreningen ha räknats in. Inom Tillväxt Motala hanteras handelsfrågorna av ett särskilt branschråd.