Kriminologen och författaren Maria Dufva föreläser om barn och ungas liv på nätet. Den här gången var det en föreläsning, på Motala bibliotek, riktad till vuxna.

– Mitt arbete syftar till att medvetandegöra, säger hon.

Föreläsningen är baserad på forskning tillsammans med vad barn och ungdomar berättat för henne i samband med att hon föreläst för klasser i landets skolor.

Artikelbild

| Maria Dufva, kriminolog.

Många föräldrar har dålig koll på vad deras barn gör på nätet.

Barnen har tillgång till tekniken och är duktiga på att använda den. Oftast har barnen högre teknisk kunskap än sina föräldrar, vilket kan bidra till att många föräldrar tycker att det är svårt att prata med sina barn om vad de gör på nätet.

– Det är jobbigt att blotta sin egen okunskap, säger hon.

Det är föräldrarna som ger barnen tillgång till tekniken i form av mobiltelefoner, paddor och datorer och det är föräldrarna som bidrar med suftpotter och bredbandsuppkoppling.

– Vi har också ett ansvar för nätet och det måste vi ta.

Dialoger med elever ute på skolorna visar att barn vill prata om det med sina föräldrar.

Internet är en plats där många brott begås och det är viktigt att prata med barnen om det innan något händer, påpekar hon.

Uppkopplingen kan vara ett hot mot barns hälsa. Forskning visar att mindre än hälften av dagens unga sover rekommenderade åtta timmar per natt. Många har mobilen i sovrummet och kollar den på natten.

Ett annat problem är att nätet bidrar till alltför mycket stillasittande.