– Jag hade inte kunnat tänka mig att det här skulle hända ens i min vildaste fantasi, säger hon.

På grund av förslitningsskador i ryggen, som ledde till akuta besvär i sitt arbete på ett gruppboende inom Motala kommun, tvingades Linda till sjukskrivning i våras. Först på heltid, men redan efter cirka sex veckor på halvtid, trots ständiga smärtor.

Hon har under sin sjukdomstid genomgått flera utredningar för att utesluta reumatiska problem. Nyligen stod det klart att Linda lider av förslitningar och diskbuktningar och hon fick träffa en sjukgymnast som hjälpte henne att komma igång med passande träning. I ett dokument från sjukgymnasten framgår det att det krävs en rehabiliteringstid på tre månader för att man ska kunna mäta effekten av träningen. Lindas mål har hela tiden varit att återgå till sin ordinarie tjänst efter rehabiliteringen. Men nu meddelar Försäkringskassan att de överväger att inte bevilja henne fler dagar, trots att hennes läkare förlängt sjukskrivningen på halvtid till och med den sista november.

Artikelbild

| Linda Hovlund har en fast tjänst inom kommunen men är sjukskriven halvtid. När ersättningen försvinner hänvisas hon att söka jobb.

– Jag är på bättringsvägen men får inte chansen att träna upp mig, säger Linda som är både arg och besviken över den trångsynthet hon upplever att hon mött.

Enligt Försäkringskassan kan man bara bli beviljad fortsatt sjukpenning efter 180 dagar om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.

– Men hur kan deras läkare sätta sig över andra läkares bedömningar? undrar hon.

Samtidigt skriver myndigheten att de utifrån Lindas läkarintyg bedömer att det är osäkert om hon alls kommer att kunna återgå till heltid inom det omvårdnadsarbete hon har. De menar att det saknas en tydlig tidsplan för när det skulle vara aktuellt.

Artikelbild

"I ett annat lättare arbete, där du inte behöver lyfta, dra eller skjuta tunga föremål och i ett arbete där du efter behov kan växla din arbetsställning bedömer försäkringskassan att din arbetsförmåga inte kan antas vara nedsatt med minst en fjärdedel".

För att skydda sin sjukpenninggrundande inkomst hänvisas hon nu till Arbetsförmedlingen, trots att hon har en fast tjänst hos kommunen. Men hos Arbetsförmedlingen, säger Linda, kan ingen svara på om hon först kommer att drabbas av karens.

Artikelbild

Bristen på information gör henne frustrerad.

– Om jag mot förmodan blir erbjuden en halvtidstjänst någon annanstans, då måste jag ju tacka nej eftersom jag är sjukskriven av en anledning. Men då kan jag bli avstängd från Arbetsförmedlingen. Hela situationen är så sjuk. Och hur ska jag göra om jag ska söka ett annat jobb på halvtid, ta tjänstledigt från kommunen först?

Artikelbild

Fotnot: Vi har sökt såväl aktuell handläggare i ärendet som chefen på Försäkringskassan i Motala utan resultat.