Det är "Lillen" som gäller för att de allra flesta ska veta vem man pratar om.

Vad kommer det ifrån?

– Det är sedan skolan. Jag hade normallängd upp till tredje klass men sedan stannade det till. Alla tjejer och alla i klassen växte om mig.

Artikelbild

| Michael "Lillen" Lindell.

Han startade M-blommor AB för 34 år sedan. Ett lyckat kast som han sålde till Plantagen 2012. Sedan blev det poolbranschen i två år tills 2014, då han och hustrun Kristina Bergström Lindell förvärvade Oves Plantskola i Södra Freberga. Företaget Blomsterglädje har de drivit och förädlat sedan dess. Inledningsvis anställde man tolv personer. Som företagsnamnet röjer är det blommor, krukväxter, inredning, redskap och allt som hör trädgården till man har i utbudet plus att man byggt till en cafédel. Av moduler från ett gammalt dagis från Göteborg som fraktades upp till Motala och monterades ihop.

Under 2019 fyller "Lillen" 57 år.

Känns det bra?

– Att bli äldre känns inte bra. Jag känner mig inte gammal men det känns i kroppen.

Artikelbild

| "Man var ju tvungen att göra något. Det kunde blivit vad som helst", säger Michael "Lillen" Lindell om varför det blev just blomsterbranschen för hans del.

Är du vad man kallar, en entreprenör?

– Jag hade så dåliga betyg och sedan ville man inte plugga, så det blev bygg-och anläggning. Så jag är grovarbetare, "grovis". När jag gick ut skolan hade jag kanske 1,6 i betyg och när jag gick ut bygg-och anläggning så hade jag 5,0. Det hände väl något där. Sedan träffade jag en kompis som hade blomsteraffär vid torget, Bellis blommor, som låg under Statt. Så jag började hjälpa honom på torget, binda kransar på helgerna. Sedan blev det lumpen och efter det drog jag igång M-blommor.

Det var inget specifikt intresse för blommor?

– Nej, man var ju tvungen att göra något. Det kunde blivit vad som helst.

Även bilhandlare?

– Nej, inte det, säger "Lillen" och skrattar gott.

Du gav dig in i poolbranschen - var du trött på blommor?

– Jag hade börjat lite innan med pooler, när jag hade M-blommor. Så det blev pooler och det var roligt i tre månader. Sedan var det stendött i telefon under resten av året. En svår bransch.

Att han skulle börja om med blommor igen kom till mer eller mindre av en slump. Det hela började med en påse jord. I det ärendet var "Lillen" ute hos Lennart Alexandersson, som då drev Oves Plantskola.

– Då sa Lennart att han skulle sälja. Jaha, grattis, sa jag. Men så var jag tillbaka tre veckor senare och då frågade han om jag inte ville köpa företaget av honom. Nej, sa jag, jag ska gifta mig snart.

Lennart Alexandersson berättade att de som skulle köpa tidigare hoppade av samma dag köpet skulle gå igenom så det blev ingen affär.

– Det grodde ju lite i huvudet, det där.

Så en påse jord var inledningen till att "Lillen" slutligen köpte fastigheten.

Hur många anställda har du?

– Det var 29 när jag köpte julklappar senast. Då är det med extrapersonal inräknat. Men vi är väl ungefär 16 stycken.

Mammafika, är ett nytt koncept som lanserats på Blomsterglädje. Cirka 70 mammor med barnvagnar kom första gången.

– Vi har även haft Stickfika. Det är ett gäng som kommer och stickar, pratar och fikar. De har frågat efter mammafikat. Det nästa som kommer är ett Singelcafé, för massor har frågat efter det, säger "Lillen" och idéer verkar inte saknas.

– Man måste skapa handel. Ge för att få.

Du verkar trivas och tycka det är roligt att jobba fortfarande?

– Ja, det är ju därför jag håller på.

Du riskerar inte att gå in i den där väggen?

– Det kan jag inte - då tar jag dörren istället.