– Det är som en klubb för tjejer. Det är ett sätt för att de ska få upptäcka teknik och programmering, säger Linda Sävhammar Gustavsson, IKT-pedagog på Motala bibliotek.

Konceptet finns på flera platser runt om i Sverige. Målgruppen är tjejer mellan 9–12 år.

– Killarna kommer oftast automatiskt in i tekniken. Har man en grupp med tjejer och killar så brukar killarna ta för sig väldigt mycket, medan tjejerna inte gör det i samma grad. I en grupp med bara tjejer så händer det lite mer, säger Linda Sävhammar Gustavsson.

Artikelbild

| "Vi ville göra någonting för tjejer för att lyfta deras intresse för teknik", säger Linda Sävhammar Gustavsson från Motala bibliotek.

Eventet arrangerats i Motala under tre dagar. Deltagarna ska bland annat få prova på att programmera, både analogt och digitalt. Den första uppgiften tjejerna fick var dock att pärla sina namn i ett halsband – i binär kod.

– Jag tror inte att någon kommer fatta vad vi har gjort. När man säger att det är ens namn, då kommer de inte fatta någonting, säger deltagaren Leah och skrattar.

Vad tycker ni om att det bara är för tjejer?

– Jag tycker att det är roligt, säger Vera, en annan deltagare.

Artikelbild

| Det första projektet tjejerna fick sätta tänderna i var att pärla sina namn i binär kod.

Varför är det bra att slippa grabbarna?

– Dom är jobbiga.

Artikelbild

| Irma har en tabell framför sig som visar hur varje bokstav skivs i ettor och nollor.

Linda tror att det är bra att låta barnen få upptäcka tekniken på ett lekfullt sätt.

– Då kanske man blir intresserad av att jobba med någonting inom teknik eller programmering längre fram. Det är inte så svårt som man tror, säger hon.

Under hösten kommer konceptet att komma till Borensberg och Tjällmo. Då ska man testa ”geek kids”, samma upplägg men med blandade grupper.