För fyra år sedan startade Tracy Facebook-sidan "Försvunnen – upphittade katter i Motala" för att hitta sin egen katt som hade försvunnit.

– Istället hittade jag en annan katt som varit borta i tio månader, säger hon.

Vi möts i hemmet i Holm där hon för närvarande har nio katter boende. Någon kikar nyfiket fram ur en koja, men smiter sedan snabbt iväg igen.

Artikelbild

| Rogers bakgrund är okänd, likaså hans ålder.

– Jag älskar att jobba med skygga katter, säger Tracy som på fyra år har lyckats hjälpa 80 stycken, katter vars liv hade kunnat avslutas betydligt snabbare om hon inte hade tagit hem dem till sig. Engagemanget har funnits där länge, redan innan hon flyttade till Sverige från USA för åtta år sedan tog hon hand om hittekatter. I Sverige har verksamheten utökats, trots att den sker helt på ideell basis.

I förra veckan fick Tracy en påringning om att en lösspringande katt hade setts vid Vida Vättern. Tyvärr, säger Tracy, är det inte första gången som katter påträffas där och hon misstänker att de kan ha lämnats av på platsen med vilje. Tillsammans med Emma Delahunt, som hon samarbetar med sedan i höstas när hon själv inte kan ta emot fler djur, åkte hon dit. Kvinnorna möttes av en rödvit, stor hane i dåligt skick.

– Han hade skitig päls, 23 fästingar, skabb, sned käke och ett stort sår på nosen. Han har levt jäkligt tufft, säger Emma.

Men katten fick följa med hem och när Emma tillfälligt hyste in honom hos sig bestämde hennes dotter att han skulle få heta Roger. På kort tid har han anpassat sig i barnfamiljen.

Artikelbild

| Katten Roger hittades hemlös, smutsig och i dåligt skick för bara en vecka sedan.

– Han är cool, tycker om att kramas. Roger är katt nummer fem som jag hjälper. Man kan inte bara ta den enkla vägen och avliva alla katter, säger Emma.

I samband med att han kom till Motala skrev även Tracy om honom på sociala medier och berättade om hans dåliga skick och akuta behov av veterinärvård. På bara några dagar har många människor engagerat sig i Rogers öde och en insamling har resulterat i nära 7 000 kronor.

Artikelbild

| Tack vare givmilda människor kan Tracy Lindh och Emma Delahunt se till att Roger får den vård han behöver.

– Jag var hoppfull om att vi skulle få in pengar och är så tacksam mot alla som har ställt upp, säger Tracy.

– Han såg ut som en trafikolycka, har en hemlig historia där folk kan lägga in vad de vill. Det engagerar, säger Emma.

Artikelbild

| På bara fyra år har Tracy Lindh tagit hand och omplacerat 80 katter.

Roger har genomgått en första veterinärundersökning, fått behandling mot flera åkommor och kommer på fredag att genomgå såväl en operation av en utväxt på nosen som kastrering och id-märkning.

Samtidigt poängterar Tracy och Emma vikten av att man som kattägare tar sitt ansvar från start och kastrerar och öronmärker sina djur då det finns en stor andel hemlösa katter i landet.

– Det finns över 100 000 "Rograr" därute, säger Emma Delahunt.