I tio år har Linda Staaf lett naturvandringar, färder med mountainbikes och paddlingsutflykter i trakterna av Vadstena och Omberg. Förra året ville hon söka sig en bredare marknad än den inhemska, men ändrade sig snabbt sedan hon börjat fundera över flygutsläppen.

– Jag vill bidra till att Parisavtalets minskade utsläppsnivåer för flyget följs. Därför avstår jag samarbeten med agenturer på marknader varifrån turisterna måste flyga till Sverige. I första hand tänker jag på USA och Storbritannien. Min marknad blir nu istället Skandinavien och norra Tyskland, säger Linda Staaf.

Hennes ställningstagande framkom i onsdags i en intervju med P4 Östergötland. Därefter fick nyheten snabbt rikspridning, inte minst via delningar i sociala medier. Kommentarerna där och även i Linda Staafs mejl var övervägande av det upprörda slaget.

– Folk brydde sig bara om rubriker om att jag skulle neka flygande turister. Många tog det personligt och jag fick även höra att jag bidrar till att ge folk dåligt samvete. Men vad jag har gjort är att jag valt att begränsa min marknad. Alla som dyker upp hos mig får ändå delta, jag frågar inte om någon tagit sig flygande till Sverige. Jag uppmanar heller ingen enskild att inte flyga, betonar Linda Staaf.

Men som motvikt märker hon samtidigt ett positivt intresse inom turistbranschen.

– Jag är medveten om att ett beslut som mitt kan påverka lönsamheten hos större turistföretag. Men återigen, jag är inte ute efter att styra någon annan. Mitt beslut gäller bara mig och min verksamhet.