Det är sista träffen under våren för herrarna i matlagningskursen och dags att bjuda in respektive. Man har under fyra tillfällen lagat mat tillsammans i Träffpunktens kök i Vadstena. Vid baljan med potatisar och fullt upptagna med att skala återfinns Christer Edenberg och Bertil Granberg som står för huvudrätten i dag: renskavsgryta med pressad potatis.

Är ni extra noga idag när era respektive är inbjudna?

– Nej, det är vi inte, säger Christer Edenberg och kursledaren Alf Lövborg hugger genast på:

Artikelbild

| Husmanskost för herrar. Från vänster: Ulf Ahlander, Bertil Granberg, Alf Lövborg, Rolf Carlund och Christer Edenberg.

– Gör vi det för bra så får vi ju ta över hemma, skrattar han och fortsätter:

– Jo, jag lagar en del mat hemma men inte alls i förhållande till hur mycket jag äter.

Ingen nervositet alls?

– Våra respektive har varit med förr, konstaterar Ulf Ahlander kort och koncist och fortsätter:

Artikelbild

| Ska potatisen pressas måste den först skalas vilket Christer Edenberg och Bertil Granberg ombesörjer.

– Vi har också med en jägare i laget säger Ulf och relaterar till Bertil Granberg och den kommande renskaven till huvudrätten. Även om renen är både infångad, slaktad, fryst och nu upptinad för den kommande grytan som ska tillagas.

Man delar alltså upp sig i olika matlag. Som man roterat under kursens gång. För det här tillfället står alltså Christer och Bertil för huvudrätten. Alf Lövborg tar sig an efterrätten, vilket utlovas bli Östgötaäppelkaka med kaffe. Förrättslaget är Rolf Carlund och Ulf Ahlander. Den duon tar sig an spenatrullar, som först steks som en pannkaka, rullas ihop och skärs upp och sedan ingår lax, ost samt stenbitsrom. Till detta kommer vin att serveras till såväl förrätt som till huvudrätten.

Artikelbild

| Bladspenat ingår i förrätten.

Herrarna berättar att man vid varje tillfälle bestämmer vad som ska lagas till nästa gång och man pratar ihop sig om recepten. Den som tar sig an rätten gör också inköpen. Kostnaderna för ingredienser betalas vid varje kurstillfälle.

– Vi har också mixat kött- och fiskrätter under kursen, berättar Christer.

Artikelbild

| Rolf Carlund i förberedelserna med förrätten.

Trots att man endast har en spis i köket flyter det på bra och logistiken sitter som den ska när ugn respektive spisplattor går varma, plåtar sätts in och kastruller kokar.

– Ju fler kockar desto sämre soppa, men det har gått bra hittills, konstaterar Ulf Ahlander med en omisskännlig norrländsk dialekt. Efter lite pyssel får han och förrättskollegan Rolf ihop spenatpannkakorna till rullar och kan skära upp det hela till en elegant anrättning.

Artikelbild

| Spenatsmeten steks som pannkakor.

Ni verkar jobba bra ihop?

– Vi har övat oss många gånger nu. För min del så är det här mitt femte år som jag deltar, säger kursledaren Alf Lövborg.