Holms industri, som tillverkar sopmaskiner och snöplogar, grundades för drygt 90 år sedan. Det är ett familjeföretag som har ägts av familjen Sandström under tre generationer.

Anders Carlberg och Maria Wennerbo är anställda som ingenjörer på företaget. Det är ett hedersuppdrag, tycker duon.

Vad är det som lockar med det här jobbet?
Artikelbild

| "Jag har trivts sedan första arbetsdagen", säger Maria Wennerbo.

– Det finns många utmaningar och då gäller det att vara en problemlösare. Det är ju också ett relativt litet företag och då får man göra det mesta, säger Anders Carlberg.

Det är få dagar som är den andra lik, tycker Maria Wennerbo:

– Processen är oftast likadan – men produkterna är olika, säger hon.

Anders jobbar som produktionstekniker, medan Maria är anställd som konstruktör. Båda har en högskoleutbildning i ryggen.

Artikelbild

| "Det gäller att man reflekterar innan man gör någonting", säger Anders Carlberg.

– Jag är gammal i gemet, kan man säga. Jag tog examen redan 1997. Sedan dess har jag jobbat på flera olika företag. Det här jobbet hittade jag av en slump – men jag har trivts sedan första arbetsdagen, säger Maria Wennerbo.

– Jag kontaktade företaget för att se om det fanns något jobb. Först fick jag ett sommarjobb – och sedan en anställning, tillägger Anders Carlberg.

Vad går ert jobb ut på?

– Jag är mest i kontakt med folket på golvet. Mitt uppdrag går ut på att förbättra flödet i produktionen, säger Anders Carlberg.

– Jag håller mest på med nya produkter – och då är jag mer isolerad. Belöningen kommer när man får se själva produkten, kompletterar Maria Wennerbo.

Företaget har omkring 50 anställda i nuläget. Anders Carlberg upplever att det är på en lagom nivå.

– Jag har jobbat på större ställen och där kan det svara svårt att se helheten. Det gör man däremot på det här stället, säger han.

När blir man som gladast på det här jobbet?

– Det är när saker fungerar som det ska. Det är kul när man får positiv feedback från sina kunder, säger Anders Carlberg.

Hur har yrket förändrats på senare tid?

– Det har blivit administrativt. Konstruktionen är den lilla biten. Faktum är att det är allt det andra som tar längst tid, säger Maria Wennerbo.

När är det som tuffast på jobbet?

– Det är när deadlines börjar närma sig. Man försöker så gott man kan, men det går ändå inte ihop ibland. Det är en jobbig känsla, säger Anders Carlberg.

Det låter som att det är väldigt mycket tyngd på era axlar. Hur ska man vara som person för att klara av pressen?

– Antingen har man det i blodet, det vill säga att man är lugn i sig själv. Annars gäller det att man reflekterar innan man gör någonting, säger Anders Carlberg.