Krönika Januari och landet börjar så smått vakna till liv efter helgerna. Så smått. Det är en ganska tuff period för oss som jobbar med lokala nyheter, eftersom man inom både näringsliv, föreningsliv och kommun ska veva igång verksamheterna, efter att ha gått på sparlåga under en period. Det har varit näst intill stiltje i de kommunala diarierna, till exempel. Dåligt med både ingående och utgående post, vilket annars är "ett ställe" där man kan hitta nyheter. Och de politiska nämnderna har också lite av en "slow start" i början av året, med få tunga ärenden.

Däremot brukar det, tack och lov, komma mycket statistik under januari. Och vi inom media hugger – som ni säkert noterat – på det mesta. Det kan vara siffror över bilförsäljning, museibesökare, brott, mest utlånade böcker på biblioteken, turism, trafikolyckor, ja allt mellan himmel och jord.

***

Det är emellertid inte bara hårda nyheter som gör en tidning, självklart behövs det även "mjukare" inslag. Inte minst personporträtt, som är ett populärt inslag. Om du har förslag på någon spännande eller rolig person, som du och fler skulle vilja veta mer om, så mejla gärna till tipsa@mvt.se.

***

Januari är inte bara en nyhetsmässigt mager månad, för många är plånboken också lite tunnare än vanligt efter kostsamma högtider som jul och nyår. Plötsligt är det erbjudanden om blodpudding istället för oxfilé i reklambladen.

Om det inte är så fett på bankontot, så är det tvärtom rent fysiskt. Det är nog många som lagt på sig ett och annat kilo under de gångna veckorna. Och nu ska övervikten bort. Det märks, inte bara på gymmen, som vi kunde läsa om häromdagen. Sedan några månader tillbaka tar jag dagliga promenader hemma i Vadstena. Det brukar vara få möten på min slinga genom staden, men nu efter helgerna är det betydligt mer vältrafikerat av raska gångare och stånkande löpare.

Trevlig helg!