Katten fick akut urinstopp varpå ägaren vände sig till kliniken där en rensning av urinröret genomfördes. Enligt veterinären gick ingreppet bra och katten fick åka hem. Men den hade ont hela natten och kunde inte kissa varpå ägaren återvände till kliniken dagen därpå.

Veterinären sade då att det inte behövdes göras något men rensade ändå urinröret igen, på ägarens begäran. Inget stopp konstaterades men då ägaren misstrodde behandlingen filmades kattens stråle. Han ville även ha penicillin till sitt husdjur men nekades detta och blev tillsagd att han skulle ha tålamod, att katten skulle bli bra. Ägarens bedömning är att djuret istället blev sämre och han tog den då först till en veterinär i Jönköping och därefter till en veterinär i Norrköping. Efter ett nytt ingrepp blev katten snart sämre och avled.

Djurägaren menar att Motalaveterinären inte utförde ingreppet korrekt från början och att katten borde ha avlivats direkt för att slippa lida.

Enligt veterinären har katten flera gånger tidigare behandlats för urinstopp. Ägaren har även upplysts om att det finns en stor risk för återfall eftersom det varit ett återkommande problem trots att katten stod på kraftigaste urinstenslösande foder samt var mycket överviktig. Även avlivning diskuterades.

Veterinären uppger även att ägaren ville ha antibiotika till katten men nekades då det inte fanns några tecken på infektion. Den fick smärtstillande och antiinflammatoriskt.

Ansvarsnämnden konstaterar att urinstopp är förhållandevis vanligt på katter. De anser också att veterinären, helt korrekt, nekade antibiotika. Veterinären behandlade fallet korrekt och det finns ingen anledning till någon disciplinpåföljd.