De som säger detta är paret Blohm, Birgitta och Gösta. Deras reseblogg Pärlfiskaren har legat och grott i flera år och blev en realitet i juli 2017.

– Det började med den stora jorden runtresan vi gjorde med våra tre barn 1990 - 91, berättar Gösta.

– Vi stack iväg i december 1990 och kom hem i maj 1991. Resan var en dröm vi haft i många år och Nya Zeeland var målet.

Artikelbild

| Birgitta Blohm.

De berättar att mycket tid har lagts ner för att få bloggen som de vill ha den.

– Vår blogg är mer som en berättelse även om vi lägger in tips och så, säger Birgitta.

Birgitta är numera pensionerad lärare men fortfarande aktiv inom kvinnojouren. Gösta har haft egen redovisningsbyrå i Vadstena och jobbar fortfarande.

– Vi valde Nya Zeeland för att det, så att säga, inte var farligt, men för att det var oexploaterat. Vi började då att skriva dagbok och tanken väcktes att förmedla detta till andra, berättar Birgitta.

Artikelbild

| "Tanken har legat och grott och resebloggen kom till i år", berättar Gösta Blohm.

Det är Birgitta som är mest aktiv med skrivandet medan Gösta är den som står för den ekonomiska planeringen i resandet. Exempelvis den Toyota minibuss som inköptes på Nya Zeeland och som sedan såldes med vinst.

– Då kände vi oss riktigt rika, säger Birgitta.

Artikelbild

| Gösta Blohm.

Vad var tanken med att förmedla reseerfarenheter?

– Det första var att beskriva hur det är att resa med barn. Att det inte är så krångligt som man tror. Många går på konceptet "all inclusive" men då får man inte se något genuint på resan. Går man utanför det så får man se så mycket annat. Det handlar om en rädsla att det är jobbigt att resa med barn, säger Birgitta.

Artikelbild

| "Vid längre resor ska man vara ute i god tid för att boka både resa och transporter", har paret Blohm som ett av sina råd.

– Vi har sedan breddat oss. Inte bara spännande resmål långt borta utan resor även på närmare håll. I somras reste vi till exempel på bäversafari i Kolmården. Vi har även varit på häst- och vagnsemester i Danmark, berättar Gösta.

Birgitta lägger till angående den resan:

Artikelbild

| Birgitta och Gösta Blohm vill förmedla det positiva med sitt resande och stimulera andra att våga göra det.

– Det sköna med den var lugnet. Att bara vara.

Vad har ni för goda råd angående resandet?

– Det är viktigt att planera i god tid. Minst ett halvår innan, om det är en långresa. Gå in och titta på olika sajter runt resmålet. Hittar man ett hotell så kolla hotellets egen webbsida, säger Birgitta och fortsätter:

– Om man reser med barn så se till att ha två, tre fasta punkter. Vidare så har vi goda erfarenheter av lägenhetsförmedling. Vi bodde i en sådan lägenhet i Lissabon och fick därigenom många lokala tips. Det är ett väldigt bra alternativ till hotell, speciellt om man är en familj. Sedan ska man naturligtvis kolla upp vaccinationer och sådan innan resan plus kolla upp landets historia.

– Ska man flyga med barn så ska man se till att det är nattflygningar med inte för många stopp och inte för långa väntetider. Sedan behöver man inte ta med sig så mycket, det mesta finns att köpa på plats.

Så understryker Gösta att man bör ta del av det landets matkultur:

– Man ska pröva olika maträtter. Våga sig på det. Man kanske inte tycker om allt, men mat och dryck är ju en del av själva resandet.

Birgitta och Göstas 5-topplista över resmål i världen:

1. Nya Zeeland. Har man möjlighet att vara borta en längre tid, en månad, så är det ett fantastiskt resmål.

2. Thailand. Om man reser med barn så är Thailand jätteenkelt. Ett effektivt land ur turistsynpunkt och dessutom älskar man barn i landet.

3. Gambia. Inte så lång flygresa, cirka 7 timmar. Bra klimat i oktober till mars. Jättetrevliga människor och vacker natur. Ett oexploaterat land, inte så turistigt.

4. Sydafrika. Runt Cape Town finns fantastisk natur. Ett billigt land att vara i.

5. Danmark. Speciellt Köpenhamn. Häst- och vagnsemester plus att bila i Skagen.

Birgitta och Göstas 5-topplista över resmål i Sverige:

1. Både Gotland och Öland. Exempelvis kan man hyra en stuga.

2. Kolmården. På hösten.

3. Vimmerby. Till exempel Astrid Lindgrens värld, Smålandsbyn (fd. Pippis).

4. Värmland. Runt Sunne. Västanå Teater där man spelar värmlandsförfattare i en lada. Alma Löw Museum utanför Sunne.

5. Närmiljön. Där finns massor av spännande att upptäcka. Till exempel hembygdsföreningar gör massor av spännande saker.

Vad har resandet gett er?

– Det har gett oss en vidare syn på tillvaron. Det finns så många kulturer och inget är rätt eller fel. Man lär sig se saker från olika sidor, säger Birgitta och Gösta fortsätter:

– Resan till Nya Zeeland har satt en prägel på våra liv, vad det gäller barnen. Våra barn har efter det varit ute och rest mycket själva. På senare år har de velat resa med oss och vi är nu tre generationer som är ute och reser tillsammans.