Det är SVT, Radiohjälpen och Sveriges Radio som arrangerar Springhjälpen. Evenemanget kommer livesändas under tolv timmar i P4 och SVT play. Syftet är att bekämpa den akuta hungern i världen och samtidigt stärka folkhälsan i Sverige. Världens mammor som har deltagare i flera delar av Östergötland, bland annat Motala och Vadstena, har hyrt två bussar till Omberg, där starten av loppet till Jönköping går.

– För ett par månades sen ringde de från radion och frågade om vi var intresserade av att vara med. Då sa jag ja! Vi kommer inte springa för det klarar vi inte, starten går uppe på hjässan på Omberg. Men däremot så kan vi vara med och gå, säger Sira Jokinen Lisse, grundaren av Världens mammor.

Loppet är indelat i etapper, deltagarna kommer gå den första sträckan som är 6,2 kilometer lång. Förutom att de delta i själva loppet så kommer Världens mammor även medverka i livesändningen i radiobussen.

­– Det är en jätteviktig sak, i Världens mammor har vi många kvinnor och mammor som själva upplevt hunger och varit tvungna att fly, och som har både släkt och vänner som är kvar. Så det är en angelägen fråga, säger Sira Jokinen Lisse.

Världens mammor har startat en digital insamlingsbössa, målet är att samla in 20 000 kr. För varje 100 kr som skänks lovar de att gå en kilometer. Kvinnorna som ska delta kommer från olika delar av världen.

– Vi har många kvinnor från Syrien, Libanon, Jemen, Afghanistan, Somalia, Eritrea – jag tror vi täcker in väldigt många olika platser. Så vi blir ett jättegäng som kommer synas och höras, säger Sira Jokinen Lisse och fortsätter:

– Vi kommer värma upp genom att dansa, det gör vi ofta. Vart vi än går så har vi med musik. Så det kommer vi göra där också.

Just nu jobbar man på för fullt att peppa varandra och inspirera varandra att röra på sig.

– I och med att startsträckan blir lite kort så har vi bara pratat mer om hälsa, vad kan var och en göra med sina egna förutsättningar som utgångspunkt, Sira Jokinen Lisse.

Sakina Henriksson är en av de som planerar att delta.

– Springhjälpen är viktig. Jag blev väldigt glad när de sa att hjälpen ska gå till de som behöver. Det är något som sitter varmt i hjärtat, att hjälpa är min grej. Att kunna göra något för att hjälpa, säger hon.