Stöldgodset hittades vid en tullkontroll i Ystad hamn den 11 maj. I skåpbilen, som var på väg till färjan till Polen, låg mängder med verktyg och maskiner som stulits från byggfirmor i Motala. De två utländska medborgare som färdades i fordonet greps. Männen förnekade först allt men medgav senare att de varit i Motala under den aktuella brottstiden, mellan den 10 och 11 maj. Det framgick också av den GPS som påträffades i samband med kontrollen. Navigatorn visade att den hade varit på samtliga adresser där stölderna begicks.

Ystads tingsrätt dömde nyligen männen till sex månaders fängelse för stöld och häleriförseelse. Enligt domen utsattes sju företag för inbrott i firmabilar. Dessa stod på olika adresser i Motala, på Dynamovägen, Granhultsgatan, Vagngatan, Frasergatan och Järnvägsgatan.

Bland det stulna fanns bland annat skruvdragare, sågar, borrmaskiner, lasermätare och kapmaskiner. Enligt domen uppgick det totala värdet till nära 100 000 kronor.

I bilen hittades ytterligare gods som inte kunde härledas till någon ägare.

Under rättegången uppgav männen att de varit i Motala för att träffa en bekant. Under besöket köpte de verktygen från en "kompis till en kompis", som även gav dem sin GPS.

En långt ifrån trovärdig förklaring, enligt tingsrätten. Domstolen anser att det är uppenbart att männen själva stal godset och dessutom försökte undanröja bevis genom att försöka gömma GPS:en vid kontrollen i hamnen.