Löpargruppen Borensberg består av 154 medlemmar, men det är ingen idrottsförening. Gruppens medlemmar samlas istället och integrerar genom Facebook. 

– Vi är ett gäng glada Borensbergsbor som har det gemensamma intresset att springa i grupp. Vi kommunicerar genom en grupp på Facebook som vem som helst kan gå med i, berättar Caroline Lidebjer som är sammankallande i gruppen. 

Till skillnad mot en vanlig idrottsförening finns Löpargruppen Borensberg inte fysiskt. De har ingen klubblokal, ingen styrelse och inga årsmöten. Här är alla med på sina egna villkor, när de själva vill och utan att betala något.

Artikelbild

| Maja Rothman

– De som vill och kan hänger på. Vi kör intervallträning på torsdagar och ibland långpass på helgerna, när någon skriver på Facebooksidan att de vill ha sällskap. Just intervallträningen är bra. Där spelar det ingen roll hur snabbt eller långsamt man springer i förhållande till andra, vi anpassar passen så att vi håller ihop och att det funkar för alla, förklarar Caroline.

Medlemmarna i löpargruppen har alla olika bakgrund. Några har tränat och tävlat i löpning under flera år, andra har precis börjat springa och vissa medlemmar följer bara gruppens aktiviteter bakom skärmen. 

– Jag har tränat löpning på olika nivåer under hela mitt vuxna liv och har även tävlat på flera olika distanser. Min sambo delar samma intresse, så i vår familj är det en livsstil. För flera andra i löpargruppen är det istället ett nyfunnet intresse, säger Caroline. 

Hon berättar att uppslutningen är väldigt olika beroende på årstid och väder. 

Artikelbild

| Privat

– Nu på vintern när det har varit kallare har vi bara varit ett fåtal, men resten av året är vi ofta ett lite större gäng som möts upp och springer ihop. Upp till 20-25 personer brukar vara med under året. 

Just kravlösheten ser flera av medlemmarna som en fördel.

Artikelbild

| Jennifer Mayer

– Jag är tacksam för att gruppen finns. Man kan dyka upp när det passar och utan att det kostar något. Det spelar ingen roll om det blir varje vecka eller en gång i månaden, säger Maja Rothman som är en av gruppens medlemmar.

 Och gänget blir gärna fler. 

Artikelbild

| Privat

– Det är roligt om vi är fler som springer ihop. Det krävs inte att man har förkunskaper eller har bra kondition innan, utan vi hjäper varandra med i gruppen. Det räcker att man har ett par löparskor, säger Caroline. 

– Det är bra pepp och härlig stämning. Man blir pushad att köra på ett sätt som är svårt på egen hand. Dessutom är det kul att någon håller i det med olika upplägg, så man får variation i löpningen, förklarar Maja.