Under onsdagen var näringsminister Mikael Damberg (S) på besök i länet och i fokus stod besöksnäringen. Första stoppet var därför Varamobaden då regionen och kommunen tog chansen att berätta om Lalandias planerade etablering.

– Det här är en viktig fråga för Motala, men också för regionen och ur ett nationellt perspektiv, säger Eva Andersson (S) från regionen.

Ministern kunde inte annat än att hålla med. Han menade att besöksnäringen har potential att växa ordentligt, men då behövs fler anledningar att turista.

Artikelbild

| Camilla Egberth (S), näringsminister Mikael Damberg (S) och Eva Andersson (S) från regionen njöt av Varamon och vackert väder.

– Vi har sett i andra städer som satsat på besöksnäringen att det gett effekter även i den nationella statistiken, säger han och fortsätter:

– Den här etableringen kommer att ge flera hundra nya jobb och blir en spännande anledning för barnfamiljer att komma hit och kanske att stanna i flera dagar.

Varamon badade i solsken. Ministern var inte sen att ta chansen att njuta av värmen och utsikten.

– Här är verkligen jättefint, säger Mikael Damberg.

Artikelbild

| Mikael Damberg var imponerad av Varamon när kommunalråd Camilla Egberth (S), Eva Andersson (S) från regionen och Tillväxt Motalas Joakim Ljungqvist guidade runt.

Han fick också en pratstund med Sjöviks ägare, Stefan Jarl, om vad Lalandias etablering skulle innebära för deras verksamhet.

– Vi har försökt att ha öppet året runt, men det går inte för underlaget är för litet. Att Lalandia kommer hit innebär en jättegrej för oss, säger Stefan Jarl.

Artikelbild

| Stefan Jarl, ägare till Sjövik, fick en pratstund med ministern.

Lalandiaprojektet är just nu inne i detaljplaneprocessen och i december tar fullmäktige beslut. Sedan är frågan om planerna överklagas, något som kan försena tidsplanen för etableringen. Mikael Damberg konstaterar att Sverige har en rättsordning där människor har rätt att komma med synpunkter, vilket han menar är bra. Vidare påpekar han att regeringen inte kan agera för att påverka hanteringen av eventuella överklaganden.

– Regeringen har ingen möjlighet att påverka, men vi tycker att etableringen är viktig. Sedan hoppas vi att det löser sig så snabbt som möjligt, säger han.

Artikelbild

| Näringsminister Mikael Damberg, Eva Andersson från regionen och kommunalråd Camilla Egberth.

Däremot menar han att staten på andra sätt kan stötta satsningen i Motala. En del är via Tillväxtverket för att hjälpa mindre företag att hänga med vid stora satsningar.

– Men det handlar också om marknadsföring där vi växlat upp för att marknadsföra Sverige utomlands, säger Mikael Damberg.

Han pekar också på Motala som ett gott exempel.

– Andra kommuner kan lära av Motala som visat att det går att få hit internationella investeringar, säger han.