Legionella och uttjänta bassänger. Såväl simhallen som Mariebergsbadet sjunger på sista versen och frågan har varit uppe i flera år hur kommunen ska lösa problemen. Och frågan har utretts, i flera omgångar. Den senaste översynen av simhallen visade exempelvis att det skulle gå att förlänga livslängden betydligt, men att det skulle kosta 25-30 miljoner kronor.

– Och simhallen har samtidigt sina begränsningar i storleken. De finns ju stora önskemål om att vi skulle bygga någonting större, säger kommundirektör Peter Ingesson.

”Det finns synergier”

När diskussionerna med Lalandia kom igång på allvar väcktes därför frågan om det skulle gå att göra en gemensam lösning.

– Danskarna var intresserade. De såg att det finns synergier och att det här skulle kunna vara ett komplement till dem. Samtidigt har vi sagt att vi inte har möjlighet att själva satsa på upplevelse och spa på det viset. Vi har sagt att det är svårt för oss att konkurrera med ett äventyrsbad, säger Peter Ingesson.

Juridiska frågetecken

Utgångspunkten är att kommunen själv ska bygga den nya simhallen, men att den ska ligga bredvid Lalandia. Rent juridiskt finns där dock flera frågor att reda ut eftersom att kommunen enligt lagar om upphandlingar inte får samarbeta alltför mycket med en enskild aktör.

– Det är en frågan som vi ska jobba med nu. Vi behöver titta på hur man ska kunna utforma det, säger Peter Ingesson.

Den tänkta simhallen ska kunna fungera för såväl träning som tävling. Därför är planen en 50-meters bassäng med tillhörande läktare.

Artikelbild

| Vad händer med den gamla simhallen?

Vad händer om det spricker med Lalandia, blir det en ny simhall i alla fall då?

– Ja, det har vi ju sagt. Givetvis kommer vi att göra en riskbedömning av projektet. Det här är ju en så stor investering, säger Peter Ingesson.

Artikelbild

| Kommunens plan är att den nya simhallen ska fungera för såväl simträning som tävlingar.

Men om det byggs en ny simhall, vad händer då med den gamla? Kommunen har naturligtvis redan tankar på det.

– Det är en yta som skulle kunna användas som sporthall. Det är en fråga som vi kommer att titta på i det kommande arbetet, men det finns redan i dag ett stort intresse för mer hallyta, säger Peter Ingesson.

Det är inte bara bassängen som är i dåligt skick på simhallen. Larmen om legionella i duscharna har varit många. Därför innefattar arbetet med att se över den nuvarande simhallen också en genomgång av renoveringsbehovet.