Under sommaren kommer Johan Karlgren turnera och sätta sin personliga prägel på några av Europas största städer. Hittills har han varit på resande fot i ungefär två veckor och har pärlat i Barcelona och Gdynia. Han är nu hemma och landar några dagar innan det är dags för nästa resmål.

– Min agent fick ett samtal i julas där Seat international undrade om jag ville vara med på en gatukonstturné. I grund och botten handlar det om att jag hänger med på ett gäng musikfestivaler och gör gatukonst däromkring, säger Johan.

Ett filmteam kommer även följa med under arbetets gång och dokumenterar Johans installationer. I snitt kommer ”Pappas pärlor” att besöka varje stad i en vecka.

Artikelbild

| Johan Karlgren i sin studio i Motala. "Även om det varit mitt jobb sen fem år tillbaka, så blir jag avslappnad av att sitta och lägga pärlor", säger han.

– Det är ett multinationellt företag bakom, men i och med upplägget så gick det inte att säga nej, det var för bra för att vara sant. De gör klart mitt år i grund och botten.

Motalaborna har säkerligen sedan länge vant sig vid att stöta på Johans konst på stadens gator och allmänna ytor, och snart kommer nu även Parisare och Berlinare att få stifta bekantskap med de kreativa pärlplattorna. I vanlig ordning är tyglarna är fria, Johan får pärla vad han vill.

– Vi har börjat formge ett sorts band. Det ska vara ett band av pärplattor som återkommer i de olika länderna, scenen de står på kommer att bli större och mer och mer utarbetad i varje stad. Det är en av de röda trådarna, annars handlar det om det jag gör i Motala.

Att arbeta med gatukonst i storstäderna skiljer sig en del från att jobba i Motala, där Johan i princip kan fixa och trixa ostört.

Artikelbild

| En av alla konstverk i stadsmiljö.

– Det är väldigt annorlunda i storstäder. Där går det inte att fota en bild utan att det är människor i bakgrunden till exempel. Men samtidigt får man väldigt direkt respons också, att människor som går förbi klappar en på ryggen, skrattar och fotar är fantastiskt.

I Barcelona blev dock ingen installation särskilt långlivad – de stals ganska fort. Plattorna fick vara i fred i omkring en halvtimme. Johan är dock van vid att hans konst lätt kan få fötter och dokumenterar alltid sina verk. Överlag ser han bara positivt på att ta med gatukonsten utomlands.

Artikelbild

| Johan om sitt annorlunda jobb: "Det är en hobby som har ballat ur”.

– Det är fantastiskt, nya jaktmarker. Här i Motala har jag gjort en 500 installationer. Jag har varit i varje gatuhörn och fotat och försökt hitta nya ställen.

Om sommarens Europaturné är starten på en ny tradition för Motalakonstnären är dock oklart i nuläget.

Artikelbild

| Bandet som kommer dyka upp på olika platser i Europa och utvecklas med tiden.

– Jag vågar inte säga för mycket än. Vi har pratat om 2020, men som sagt, jag försöker ta en resa i taget. Det är lite så jag alltid försöker jobba, en vecka framåt. Jag har ingen aning, pärlplatteriet/konstnärskapet kanske är dött om ett halvår. Men så länge det är kul har jag lovat mig att fortsätta. Det dyker upp nya saker hela tiden vilket gör att det blir kul.

Att leva helt på sina pärlplattor är Johan med stor sannolikhet ensam om i världen. Orsaken till att det gått så pass bra med det ovanliga jobbet tror Johan framförallt beror på att han älskar det han gör, att han älskar att pärla. Eller som han också uttrycker det: ”det är en hobby som har ballat ur”.

Artikelbild

| Tv-spel har sedan länge varit ett stort intresse för Johan och är en viktig inspirationskälla.

– Även om det varit mitt jobb sen fem år tillbaka så blir jag avslappnad av att sitta och lägga pärlor. Och att jag inte har jagat pengar utan har jagat det roliga i det, att jag hela tiden försökt utmana mig själv och göra nya saker, gör att jag inte tröttnar.