Peter Isaksson är arrangör bakom mässan och han berättar att han flera gånger bara åkt förbi Motala, över bron, men fick en ingivelse att stanna till och verkligen se staden. Han föll då för staden vid vattnet och att det skulle vara en perfekt miljö för en trädgårdsmässa.

– Det stämmer bra. Jag fastnade för platsen och närheten till vattnet och alla härliga miljöer runt kanalen. Orsaken är att jag vill göra mer av det jag tycker är kul och intressant. Trädgårdsmänniskor är oftast mycket trevliga och pratsamma som gärna delar med sig av sin kunskap. Jag vill helt enkelt göra fler trädgårdsmässor.

Mässan Trädgård och uterum startade 2016 i Tällberg, Dalarna. På mässans tredje år var det enligt Peter Isaksson dags att etablera mässan på ännu en ort. Det blev Motala och stadsparken. Närmare bestämt den 26 - 27 maj 2018. Bland föreläsarna återfinns Maj-Lis Pettersson, känd från radioprogrammet "Odla med P1".

Artikelbild

Mässområdet, stadsparken i Motala.

– Otroligt kunnig, hon är jättehärlig, kommenterar Peter Isaksson.

Bella Linde är konferencier för mässan och Linda Schilén medverkar också.

– Bella har hjälpt mig väldigt mycket. Även första gången vi körde mässan så utan henne hade det inte blivit någonting, säger Peter Isaksson.

Bella Linde är journalist och har skrivit flera trädgårdsböcker och Linda Schilén titulerar sig konstnär, författare och föreläsare.

Världens bästa grillteam kommer också till mässan berättar Peter.

– Det är tjejgrillteamet The Queens of Barbeque. De kan titulera sig världens bästa tjejgrillteam. Så kommer även Tomas Svensson och han kommer att berätta om hur man kan använda uterummet och ha det som en växtoas.

Enligt arrangören räknar man med cirka 4 - 6000 besökare på mässan då man tror att suget efter en mässa är stort och att det inte tidigare arrangerats någon trädgårdsmässa i Motala. Många av besökarna kommer från Motala men man räknar också med att locka ett flertal besökare från närområdet och naturligtvis då Linköping.

Temat för mässan 2018 är "Från inspiration till praktiska tips". Det innebär att man vill lyfta fram mer inspirerande inslag till besökarna. Man kommer att fokusera mer på de praktiska sakerna kring hur man gör, hur man odlar en viss växt, hur man anlägger en välkomponerad rabatt och andra praktiska saker.

Enligt programmet kommer det på mässområdet förutom utställare, att hållas föredrag, matförsäljning, aktiviteter, konst och prova-på aktiviteter.