Efter att ha flugit upp i luften landade mannen på marken på Södra Freberga i Motala. Olyckan orsakade knäskador, en punkterad lunga och flera brutna ben: revben, tumme, handled och nyckelben. Orsaken till alla skador var en krock med en trimmad moped. En 17-åring satt på moppen och körde på fel sida av vägen efter att ha fått sladd. Efter krocken försökte pojken gömma sitt trimmade fordon, som dessutom var avställt, samtidigt som han pratade med 112. Nu döms mopedisten för vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och brott mot vägtrafikregisterlagen. Han frikänns dock från smitning från trafikolycksplats då han återvänt efter att han försökt gömma sin moped.

Även 17-åringens mamma döms efter händelsen, för tillåtande av olovlig körning. Detta då hon visste att 17-åringens moped var trimmad och kunde köra upp mot 120–130 kilometer i timmen. Enligt henne själv har hon sagt åt 17-åringen att ta bort trimmet. Men detta anses inte vara tillräckliga åtgärder för att förhindra att mopeden kördes och mamman döms nu till dagsböter på sammanlagt 6 600 kronor. 17-åringen döms till 25 timmar ungdomstjänst, och man har tagit vissa delar av den trimmade mopeden i beslag.

Trots att vissa av skadorna som cyklisten fick fortfarande inte är läkta så kommer han inte att få något skadestånd. Han yrkade på skadestånd på 40 000 kronor, men detta har ogillats då skadestånd för kränkning inte utgår vid oaktsamhetsbrott.