Så påverkar anklagelserna partiet

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren förklarar hur anklagelserna påverkar partiet.

Stadsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Stadsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Patrik Österberg/TT

Motala kommun2019-11-10 16:07

Motalas kommunalråd Kåre Friberg misstänks för grov kvinnorfridskränkning och flera fall av våldtäkt. Under söndagen begärdes han häktad. Det är anklagelser som enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är väldigt ovanliga på riksnivå, men förekommer på lokal nivå.

– Det förekommer att mer eller mindre ledande politiker hamnar i sådana här svårigheter på kommunal nivå. Det handlar väl om att på högre nivå är kraven större. På kommunal nivå är de mer som vanligt folk, förklarar Stig-Björn Ljunggren.

Han förklarar att händelsen i sig påverkar både kommunen och det lokala partiet negativt, men att det är hanteringen som är mest avgörande för skadans omfattning.

– Ett parti måste agera både utifrån hur folk uppfattar det här och i det här fallet utifrån rättsväsendets principer. Det handlar om att sätta den anklagade i karantän genom en timeout tills allt är utrett.

I det här fallet har partiet gått ut med att hans förtroende är förbrukat och att han petas från sitt uppdrag oavsett rättslig utgång. Vad innebär det?

– I så fall vet de nog något som inte vi andra vet och då är frågan hur länge de har vetat det.

Hur påverkar det förtroendet? 

– Om det har funnits ett problem här sedan tidigare som de känner till så är det anmärkningsvärt. Om de gör det säger det också att ni inte ska ha förtroende för oss som parti. Men nu vet jag inte hur det är i det här fallet.

Vad innebär det här för Motala som varumärke?

– Sånt här är alltid skadligt. Men hur man hanterar krisen är viktigare än problemet i sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!