Det var den 16 november i år som Försvarsmakten genomförde en övning som innehöll skarpskjutning på Prästtomta skjutfält. En så kallad säkerhetskontrollant som befann sig bakom en kulspruteskytt fick en rikoschett som träffade strax under ögat.

– Vad jag förstått så stod han i närheten av en skytt och skulle ge någon form av instruktion, men det är allt jag kan säga om händelsen i nuläget, säger Johan Lindgren, regementsförvaltare på Skaraborgs regemente, där Kvarns anläggning ingår.

Mannen omhändertogs på platsen och fördes till sjukvårdsmottagningen på Kvarn. Där konstaterades att mannen behövde transporteras till akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping. En metallbit som satt kvar opererades bort.

Försvarsmakten har anmält olyckan till Arbetsmiljöverket och har även påbörjat en intern utredning kring händelsen.

Vet ni vad som gick fel?

– Det pågår fortfarande en utredning och utfallet av den måste jag återkomma om vid ett senare tillfälle, i nuläget skulle det bara bli spekulationer, säger Johan Lindgren.

Är liknande händelser vanligt förekommande under sådana här övningar?

– Nej, det här var något utöver det vanliga, att det blir sådana följder.

Den skadade genomgår nu rehabilitering efter händelsen.

– Först och främst har vi haft tur att det blev som det blev. Att inte följderna blev värre. Men alla olyckor är viktiga för oss och det vi nu gör är att vi utreder det här; varför hände det här? Hur ska vi göra för att undvika att det här händer igen? Och sedan bygga bort riskerna, säger Johan Lindgren.