Regnet hängde i luften under torsdagsförmiddagen när SFI inledde sitt traditionella midsommarfirande för tredje året i rad på Bondebacka.

– Vi har tidigare visat eleverna när de firar midsommar på Saltkråkan, så alla var nog lite oroliga att det skulle regna lika mycket idag som det gjorde där, skrattar Frida.

Aktiviteterna fungerar även som ett sätt för att öva på svenskan.

Artikelbild

| BLOMMOR OCH BLAD. Aisha Huseen, Hanadi Shehadeh och Laila Naji var med och band kransarna som skulle pryda midsommarstången.

– Det är så härligt att få komma ut ur klassrummen och göra något annat. Vi är tre klasser som är här nu och i eftermiddag kommer lika många, säger Frida och fortsätter:

– När vi kommer ut såhär så handlar det inte bara om att få känna på traditionerna utan man kan mycket enklare lära sig nya ord och sammanhang genom att peka och visa.

På schemat stod bland annat kubb, tipspromenad och boule.

– Eftersom det är flera som fastar just nu så har vi inte fixat någon mat, hur som helst var de flesta ganska skeptiska till kall fisk, skrattar Frida.

Artikelbild

| SPEL. Kubb var den mest uppskattade aktiviteten.

Midsommarstången kläddes på rekordtid med blommor och blad från Bondebacka och restes lika snabbt. SFI-lärarna inledde med att visa allt vad "små grodorna" och "räven raskar" innebar sedan var det dags för alla att delta.

– Det bästa med midsommar är sången och dansen, säger Aisha Huseen som varit med de tidigare åren.

Artikelbild

| VANA. Aisha Huseen och Hanadi Shehadeh har varit med flera år och firat midsommar.

Efter den sista "raketen" hade smällt av blev det kurdisk och syriansk dans kring stången.