– Vi försöker att göra Borensbergsdagen till en dag för alla. Det är en chans för oss som driver företag och bor här att visa upp byn. Sedan vänder den sig även till de som funderar på att flytta hit och de som är nyfikna på vår fina natur och rika föreningsliv, berättar Sofia Nilsson Fackler från Borensbergs Handelsnätverk.

Borensbergsdagen startades upp av Tillväxt Motala 2015 med syfte att marknadsföra orten. I år genomförs dagen tack vare eldsjälar från Borensbergs Handelsnätverk och sponsorer från det lokala näringslivet. 

– Utan ideella krafter och de lokala sponsorerna hade det inte blivit någon Borensbergsdag i år, förklarar Sofia. 

Artikelbild

| Jennifer Mayer

Under dagen bjuds det på en rad olika aktiviteter. Där kommer finnas allt från bilutställning och godisregn till gycklare och öppen smedja.

– Vi har en smedja till Glasbrukets Vandrarhem, där vi brukar hålla kurser. Under Borensbergsdagen kommer jag och sonen hålla smedjan öppen, så att de som är nyfikna kan komma och kolla vad vi gör, berättar smeden Mats Hultberg. 

Något som sticker ut lite extra i år är återupplivandet av en gammal Borensbergstradition, men i en modernare tappning.

– Lions i Borensberg arrangerade förr i tiden ett grislotteri på Husbyfjöls marknad, där en levande griskulting lottades ut. Griskultingen kördes omkring på marknadsområdet i en barnvagn och väckte stor uppmärksamhet. I år ska motorsågsskulptören Stefan Karlsson återuppliva Husbyfjölssvinet, men i en liten annan variant, säger Sofia. 

Artikelbild

| Privat

Vill man ta en fika eller en bit mat håller även samtliga av Borensbergs caféer och matställen öppet under dagen.