Det hände Daniel Klockgärd och hans sambo Frida Möller i deras sommarstuga i Vålberga utanför Borensberg. Under sommarhalvåret bor de där och Daniel berättar:

– Jag brukar sitta vissa kvällar och lyssna på allt fågelliv. För någon månad sedan så hörde jag läten som jag trodde var fladdermöss. Jag lyssnade på det här i många kvällar och en kväll så svischade det förbi en skugga, plus en till och ytterligare två. Från min trädgård över till grannarna Britt-Marie och Lennart Karlsson.

Det var då fyra ugglor som satte sig på grannarnas vedskjul.

– Det här gjorde de under två veckors tid. De var där mellan klockan 22:00-23.00 och vi satt och tittade på. Fåglarna hoppade omkring i gräsmattan men de satt även och spejade mycket. Det var varje kväll samma tid. Till slut spred sig det här så någon kväll satt vi och flera grannar i grannens glashus. Det var som att vi var på Kolmårdens fågelshow.

Är du speciellt intresserad av fåglar?

– Nej, jag vet knappt hur en lergök ser ut och vet väldigt lite om fåglar. Men jag har googlat lite på just lätet och utseendet och konstaterat att det måste ha varit pärluggla.

De hade ett speciellt läte och det lät inte alls som en uggla utan snarare som en fladdermus, vilket det också finns här ute.

Man såg som mest fyra fåglar, två mindre och två större.

– Det större var väl i alla fall 45 – 50 centimeter, de mindre var nog snarare 25 – 30 centimeter. Men nu har vi inte sett dem på en vecka, så vi har konstaterat att de dragit vidare.