– Det känns väldigt roligt att kunna dela med oss av informationen om vad som är på gång och om processen.

Det säger kommunalråd Camilla Egberth (S) som bjudit in sina kollegor från hela länet och grannkommunerna norröver för att berätta om Lalandias planer för Motala.

– Det här är helt fantastiskt och spännande. Det här kommer verkligen att stärka Östergötland som besöksmål, säger Eva Andersson (S), förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden och fortsätter:

Artikelbild

| Kikki Liljeblad, Camilla Egberth och Eva Andersson tror på fördelarna med Lalandia.

– När vi gjort vår besöksnäringsstrategi för Östergötland har vi sett att det saknas någon mer större reseanledning. Lalandia passar väl in i den rollen. Och det här kommer att ge ringar på vattnet.

Norrköpings kommunalråd Kikki Liljeblad (S) kunde inte annat än att hålla med. Hon såg framför allt samarbetsmöjligheterna mellan Kolmården och Lalandia och chanserna att tillsammans få gästerna att stanna längre. Infrastrukturen som planeras tror också kunna ge positiva effekter.

– Med Ostlänken kommer det bara att ta en timme för Stockholmarna att komma till länet, säger hon.

Både hon och Eva Andersson tror mycket på de positiva effekterna för hela länet om Lalandias etablering blir verklighet.

Artikelbild

| Bamses värld och Kolmården skulle kunna locka gäster tillsammans med Lalandia.

– Östergötland kommer att bli Sveriges bästa familjesemester när Lalandia är på plats. Folk kommer att behöva stanna här en hel vecka för att hinna med Lalandia, Kolmården, medeltida Söderköping och Gamla Linköping, säger Eva Andersson.

Både hon och Kikki Liljeblad ser också fördelarna vad gäller arbetstillfällen.

– Vi ser ju att många ungdomar får sina första jobb inom besöksnäringen. Det här är jätteviktigt, säger Eva Andersson.

– Ja, och även nyanlända, fyller Kicki Liljeblad i.

I danska Billund där Lalandia också finns har kommunerna ett starkt samarbete som lett till en kraftig ökning av antalet gästnätter. Blir det verklighet i Östergötland också?

– Om vi inte tar den här chansen att göra olika paket och få gästerna att stanna längre så tror jag att vi går miste om väldigt mycket, säger Camilla Egberth.

– Ja, vi är ju överens om vår besöksnäringsstrategi och att vi ska jobba tillsammans. Lalandias etablering är en viktig del i det, säger Eva Andersson.